Afectiunile de natura stomatologica au fost constante in evolutia umana. Chiar daca in ultimii 200 de ani dantura noastra a vazut progrese si imbunatatiri, riscul de a face carii sau parodontoza nu a disparut. Tocmai din acest motiv, medicina a facut cercetari continue in acest domeniu pentru a gasi o solutie eficienta in materie de .
Parodontoza este o afectiune cronica a gingiei, de tip tratamente parodontoza inflamator. Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si a osului care sustine dintii.
In prima faza apare inflamatia gingiei – gingivita. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei, care devine moale, si a culorii care va fi spre rosu violaceu. De asemenea, papilele interdentare se inflameaza si se desprind de pe dinti, apar dureri, senzatie de prurit gingival, gingiile sangereaza foarte usor, chiar si la periaj cu periuta cu par moale.
Treptat, boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, iar in final apar pungile parodontale („buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.). In final, dintii sunt expulzati din alveolele dentare.
Parodontoza are drept cauza principala placa dentara, adica pelicula compusa in principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal.
Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scapa de tartru prin periajul dintilor si folosirea atei dentare. Este nevoie de un detartraj profesional pentru a-l indeparta.
Parodontoza are si factori favorizanti de ordin local : fumat, trauma ocluzala, carii, edentatie, obiceiuri vicioase etc.
Cele de ordin general sunt:
-stari fiziologice: pubertate, sarcina, menstruatie, menopauza, utilizare de anticonceptionale;
-boli sistemice: diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plant etc.;
-tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor.
Diagnosticul de parodontoza este simplu si se bazeaza pe un examen stomatologic. Medicul dentist se uita pentru a stabili existenta placii dentare si a tartrului si a verifica daca exista sangerare usoara. Pentru a verifica starea de sanatate a tesutului gingival, medicul dentist poate folosi o sonda de metal pentru a masura adancimea santului gingival, canalul dintre gingii si dinti. Sonda este introdusa langa dinte, sub linia gingiei, de obicei, in mai multe locuri din intreaga gura. Masuratorile pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoza.
Dentaline-clinic.ro recunoaste gravitatea acestei afectiuni a gingiilor si ofera tratamente foarte eficiente in combaterea si stoparea acestei boli. Pancientii care aleg sa se vindece la dentaline-clinic.ro beneficiaza de cele mai noi aparate in domeniu, iar tratamentul cu laser ofera intotdeauna rezultate satisfacatoare.
Beneficiile tratamentului parodontozei cu laserul stomatologic:
-Minim invazive;
-Nu necesita incizii locale sau suturi;
-Confort in timpul procedurii;
-Timp mai scurt de vindecare;
-Sangerare minima;
-Mai putine vizite la medicul dentist;
-Actiune locala, precisa;
-Protejarea tesuturilor inconjuratoare.
Tratamentul parodontal cu laser stimuleaza regenerarea tesuturilor parodontale, prin activarea celulelor proprii organismului si reatasarea gingiei de dinti. Astfel, se creeaza conditii pentru refacerea (partiala) a osului pierdut.
In afara de toate aceste beneficii, efectul bactericid si detoxifiant al tratamentului parodontal cu laser este avantajos pentru a obtine un prognostic cat mai bun al fiecarui caz.
Importanta vizitei periodice in cabinetul stomatologic:
-medicul dentist poate descoperi o carie in faza incipienta de care pacientul nu este constient;
-medicul dentist poate diagnostica orice alta problema pe care o descopera la nivelul intregii cavitati bucale;
-medicul dentist poate executa o igienizare profesionala pentru evitarea aparitiei unor probleme la nivelul gingiilor.
Majoritatea afectiunilor de ordin dentar nu produc dureri in faza incipienta. Astfel, daca pacientul nu merge periodic la stomatolog, nu are de unde sa stie cat de grave sunt problemele sau potentialele sale probleme dentare. Medicul stomatolog este cel care il va informa pe pacient despre „problemele” din cavitatea orala.
Pastrarea unui zambet frumos este o munca continua si de echipa (pacient-medic dentist). Igienizarea facuta acasa este extrem de importanta, procedura ce trebuie completata cu vizita periodica la medicul stomatolog. Majoritatea adultilor au cel putin o extractie dentara, iar dintii ramasi sunt tentati sa migreze. Dintii inclinati sunt mai greu de curatat si predispusi la aparitia cariilor.
Frica de dentist este rezultatul unei experiente anterioare, mai mult sau mai putin traumatizante care si-a lasat amprenta asupra modului in care ne raportam la un control stomatologic facut intr-o clinica stomatologica. Poate fi vorba de un tratament dureros sau de proceduri care au creat un grad mare de disconfort, impactul fiind substantial mai puternic daca aceste experiente au avut loc in copilarie. Experientele pe care altii le-au avut, pot determina o persoana sa se teama de o vizita la medicul stomatolog, chiar si atunci cand aceasta nu a trecut ea insasi printr-un astfel de eveniment, ceea ce face ca asteptarile de la un consult stomatologic sa fie privite intr-un mod negativ.
Chiar daca multi dintre noi au o anume retinere si teama fata de cabinetul stomatologului, acestea nu sunt deloc justificate, deaorece tehnologiile moderne au permis crearea echipamentelor fine care nu ofera disconfort pacientului.