Transportul de animale vii este extrem de important pentru o societate care are o economie este in continua crestere. Firma de transport ovine vii ofera solutii foarte bune pentru transport ovine vii, la preturi foarte bune.
Pe durata transportului pot interveni mai multi potentiali factori de stres care afecteaza in mod negativ bunastarea animalelor. Mediul nou si nefamiliar, restrictiile de circulatie ca urmare a confruntarii cu situatii inedite, vibratiile, zgomotele bruste si neobisnuite, starea de sanatate a animalelor, amestecarea cu alte animale, variatiile de temperatura si de umiditate, impreuna cu ventilatia necorespunzatoare si, adesea, restrictiile privind hrana si apa, toate au un impact negativ asupra starii ovinelor si a altor animale.
Efectele tuturor acestor factori asupra animalelor sunt influentate de experienta transportatorilor si de conditia animalelor, de natura calatoriei si de durata transportului. Calatoriile lungi au fost identificate ca fiind potential mai daunatoare pentru conditia generala de bunastare a animalelor, din cauza duratei mai lungi a expunerii la factorii de stres mentionati anterior. Prin urmare, este clar ca deplasarile stresante, inclusiv mediile sau conditiile de transport ostile, pot influenta in mod negativ sanatatea si bunastarea animalelor si in multe cazuri determina decesul lor.
Manipularea si transportul necorespunzatoare pot fi asociate cu vatamari vizibile, stres fiziologic si psihologic, imunosupresie si tulburari metabolice. Acest lucru are un impact asupra productivitatii si profitabilitatii din cauza reducerii greutatii corporale si a calitatii carnii la animalele destinate sacrificarii.
Scopul final al asigurarii conditiilor adecvate in timpul transportului ar trebui sa fie asigurarea bunastarii, astfel incat animalele sa fie sanatoase si apte cand coboara din camion la destinatie. Soferul devine gardianul animalelor in timpul transportului, iar traseul si opririle planificate ar trebui aprobate de catre autoritatea veterinara aferenta.
Transportul animalelor in scop comercial se poate efectua catre:
– abatoare, targuri, ferme;
– expozitii, spectacole si concursuri;
– la gradini zoologice;
– laboratoare (pentru experimente).
Nu este necesara nicio autorizatie suplimentara pentru transportator atunci cand transportul animalelor nu are legatura cu o activitate comerciala – de exemplu, transportul calului propriu, transportul animalelor de companie sau transportul anumitor animale in locuri de pasunat unde conditiile geografice impun acest lucru.
O companie care doreste sa transporte animale trebuie sa solicite autorizatie speciala, care include si avizul unui medic veterinar; acesta trebuie sa verifice daca solicitantul detine vehicule adecvate pentru transportul animalelor vii.
De asemenea, transportatorul trebuie sa detina un certificat care sa ateste ca nu a fost anterior sanctionat pentru incalcarea legislatiei privind bunastarea animalelor (pe o perioada de cel putin trei ani anterior efectuarii operatiunii de transport).
Conditii generale privind transportul animalelor vii
Din punct de vedere al sigurantei transportului, este important sa luam in calcul starea generala a vehiculului, eficienta ventilatiei, curatenia, sistemele de compartimentare din semiremorca, starea podelei, echipamente de iluminat, sistemele de siguranta si dispozitivele aferente operatiunilor de incarcare si descarcare.
De asemenea, este necesar sa se asigure confortul animalelor in timpul operatiunii de transport.
Fiecare animal trebuie sa aiba un spatiu suficient de mare pentru a-i permite sa stea si sa se culce si sa aiba acces la apa si hrana. De asemenea, este important ca animalele sa aiba temperatura corecta (intre 5-30 grade Celsius – conform indicatiilor medicului veterinar).
Mai este esential sa planificam cu atentie traseul si sa limitam pe cat posibil durata acestuia la minimum. Acest lucru necesita acorduri detaliate intre transportator si expeditor. De asemenea, este recomandat sa instalati un sistem de monitorizare vizuala permanenta in vehicul. Transportul trebuie sa fie efectuat numai prin mijloace adecvate si la orele corespunzatoare, si ar trebui sa includa, de asemenea, pauze de alimentare si perioade de odihna si verificari directe ale starii animalelor transportate.
In cazul in care starea animalelor este afectata in timpul transportului, acesta trebuie intrerupt si supus unor controale veterinare imediate, cu acordarea de asistenta medicala necesara.
Pentru a putea realiza un transport comercial de animale vii, la standarde calitative ridicate este necesara utilizarea unor mijloace de transport performante si adaptate pentru transportul comercial de animale vii. Brutaru Transport detine 13 autotractoare si 13 semiremorci specializate in transport de lunga durata de animale vii. Toate aceste mijloace de transport sunt adaptate special pentru a putea transporta in conditii de siguranta maxima si confort animale vii.
Firma de transport Brutaru Transport este specializata in transportul de porcine si ovine vii. Aceste doua tipuri de animale sunt printre cele mai populare animale transportate prin intermediul firmelor de transport comercial de animale vii. Popularitatea acestor animale a facut ca multe firme de transport comercial sa se autorizeze pentru a putea transporta astfel de animale. Brutaru Transport este una dintre firmele care este autorizata pentru transportul comercial de porcine si ovine vii.
Avantajele oferite de Livestockstransport.ro:
-Mijloacele de transport sunt dezinfectate si curatate inaintea realizarii unui transport. In felul acesta se evita posibilitatea ca animalele transportate sa se imbolnaveasca in timpul transportului comercial de animale vii.
-Incarcarea si descarcarea animalelor vii transportate se realizeaza cu foarte mare atentie pentru ca animalele sa nu fie ranite in timpul procesului de incarcare sau descarcare.
-Toate mijloacele de transport utilizate de catre aceasta firma in procesul de transport sunt adaptate in asa fel incat sa nu puna in pericol starea de sanatatea a animalelor transportate, sa nu le streseze si sa nu le produca rani.
-Soferii care se ocupa de transportul animalelor vii, dintr-un punct in altul, sunt soferi cu experienta, care detin certificari in acest sens si care sunt angajati dupa un proces de selectie si recrutare realizat cat mai riguros.
Pentru mai multe informatii, intrati pe site!