Traind intr-o era tot mai digitalizata, este aproape imposibil sa mai gasesti unelte manuale pentru a efectua diferite lucrari sau pentru a prelucra materiale precum metalul sau lemnul. Domeniul tamplariei a fost dintotdeauna o meserie care a necesitat atat indemanare si imaginatie, cat si rabdare si persistenta, deoarece lemnul poate fi greu de procesat mai ales in primele faze cand se indeparteaza scoarta.
O masina de slefuit lemn este perfecta pentru orice meserias, fabrica sau depozit dar si pentru cei care au ca hobby tamplaria.
La slefuirea lemnului exista multi factori care influenteaza rezultatul final. Acestea depind de tipul de material de slefuire utilizat si in cate etape este utilizat. Daca tipul materialului de slefuire este ales corect si este explaotat corespunzator, atunci veti primi un rezultat optim si o durata de exploatare mai mare a materialului de slefuit. Ce ne va da explotarea corecta a materialelor:
- -suprafata neteda;
- -o grosime uniforma a materialului prelucrat;
- -variabilitatea minima a calitatii finale a suprafetei;
- -economia materialelor abrazive;
- -optimizarea cheltuielilor;
- -micsorarea numarului de prelucrari.
Pilele si masinile cu pietre polizor de mici dimensiuni, fine, sunt utile pentru lucrari de mare finete care trebuie facute in serie. Se lucreaza cu masini cu polizoare mari pe suprafete mari, pe materiale dure sau in conditii industriale, dar in ceea ce priveste lucrarile de precizie pe lemn de esenta moale este mai eficienta tot slefuirea manuala. Cu ajutorul unei pietre de polizor, cu hartie abraziva, burete abraziv, sarma (vata de otel) sau cu o simpla lama razuitoare se poate efectua o slefuire corecta mai ales pe suprafete mici si cu adancituri, reliefuri, forme rotunde etc.
Cu ajutorul unei lame drepte si bine ascutite, trasa prin frecare pe o suprafata, se obtine o slefuire fina si neteda. Tot pentru a se obtine o suprafata perfect dreapta, se evita folosirea hartiei de slefuit direct cu mana pentru ca, asa cum ziceam, degetele apasa mai puternic pe anumite portiuni. Se foloseste o forma cu o suprafata plata, care se imbraca in hartie abraziva (lipita de aceasta cu un adeziv puternic). Presiunea degetelor va fi transferata pe forma, care va aplica slefuirea uniform.
De asemenea, o masina cnc pentru lemn este un factor absolut necesar in ziua de astazi pentru cei care doresc sa prelucreze piese mici din lemn pentru sablarea diverselor obiecte decorativa sau pentru mobila.
Cum functioneaza un Router CNC?
Un mecanism computerizat citeste instructiunile si controleaza unealta / routerul. Controlul numeric este un set detaliat de instructiuni care dicteaza masinii ce model sa urmeze si ce operatii sa faca.
Initial, routerele CNC au fost proiectate pentru prelucrarea metalului. Abia dupa au fost adaptate pentru alte materiale precum: lemn, lana, plastic, etc. Toate aceste masinarii au anumite lucruri in comun:
- Un program (instructiuni);
- Un controller;
- O unealta de realizare;
Routerele pentru lemn difera de cele pentru prelucrarea metalului deoarece nu sunt supuse aceleiasi forte si vibratie. Routerele CNC de prelucrare a lemnului se rotesc mai rapid (pana la 24.000 de rotatii pe minut) si au mese de lucru mai mari. Cu astfel de unelte, prelucrarea lemnului devine o munca sigura si frumoasa!