Hernia de disc – este o problema mai des intalnita decat crezi. Aceasta apare atunci cand acoperirea dura a unui disc al coloanei vertebrale se rupe. Partea interioara moale, care are o consistenta gelatinoasa, a discului poate iesi din acel disc. Se spune ca discul herniaza.
Cele mai frecvente cauze hernie disc sunt imbatranirea, ranirea si supraponderalitatea. Orice durere cauzata de hernia de disc poate varia de la usoara la puternica. Pentru a pune un diagnostic trebuie facute teste imagistice. Aparitia unui disc herniat poate fi redusa prin exercitii fizice, intarirea muschilor si mentinerea unei greutati adecvate.
Tratamentul include masuri pentru ameliorarea durerii si, uneori, in cazuri grave, se ajunge la interventii chirurgicale. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre. Intre vertebre, exista discuri care absorb socurile. Discurile au un strat exterior puternic de fibrocartilaj si o parte interioara moale, asa cum spuneam, numita nucleu.
Daca un disc este comprimat brusc de vertebrele de deasupra si de dedesubt (cum ar fi atunci cand ridici un obiect greu), invelisul exterior se poate rupe provocand durere. Partea interioara a discului poate fi stransa in sfasierile scutului si, ca urmare, o parte din el iese. Aceasta herniere poate comprima, irita si chiar deteriora radacina nervului spinal sau uneori maduva spinarii. O ruptura sau hernie de disc in coloana lombara cauzeaza de obicei dureri lombare si sciatica. Poate provoca dureri de gat daca ruptura sau hernia se refera la un disc cervical si dureri in partea de jos a spatelui, daca vorbim despre o durere lombara.
Mai mult de 80% din herniile de disc apar in regiunea lombara. Acestea sunt mai frecvente la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. In aceasta grupa de varsta, aceasta zona se sensibilizeaza. Interiorul gelatinos, care se afla sub presiune, se poate strange intr-o ruptura sau un punct slabit si poate iesi. Dupa varsta de 50 de ani, interiorul discului incepe sa se intareasca, facand aparitia herniei mai putin probabila.
O hernie de disc poate aparea din cauza unei leziuni bruste sau ca urmare a unor leziuni minore repetate. De asemenea, daca esti supraponderal sau ridici obiecte grele, in special daca le ridici incorect, riscul creste.
Discurile herniate, chiar si cele care apar clar herniate la teste precum imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT) nu cauzeaza adesea simptome. Discurile herniate care nu cauzeaza simptome sunt mai frecvente odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, herniile de disc pot provoca dureri usoare pana la medii, asa cum am mentionat mai sus. Miscarea intensifica adesea durerea, care este agravata de tuse, stranut, incordare sau cand te apleci.
Localizarea dureroasa depinde de discul care este herniat si de radacina nervului spinal implicat. Durerea se poate raspandi de-a lungul nervului comprimat de hernia de disc. De exemplu, o hernie de disc in partea inferioara a spatelui provoaca de obicei sciatica, care este durere de-a lungul nervului sciatic de-a lungul spatelui piciorului. O hernie de disc in zona gatului provoaca dureri ale acestuia care deseori iradiaza spre brat sau spre mana. Durerea care incepe intr-un loc, dar ajunge in altul, de obicei de-a lungul unui nerv, se numeste durere radiata.
O hernie de disc poate provoca, de asemenea, amorteala si slabiciune musculara. Daca presiunea asupra radacinii nervoase este importanta, poate paraliza si piciorul. Rar, discul poate exercita presiune asupra maduvei spinarii, provocand in cele din urma slabiciune sau paralizie la ambele picioare. Daca este implicata cauda equina, adica nervii care se extind de la marginea de jos a maduvei spinarii in coloana lombara, risti sa pierzi controlul vezicii urinare si al intestinului. Daca aceste simptome severe se dezvolta, este nevoie imediat de asistenta medicala.
Nu este intotdeauna posibil sa se previna o hernie de disc, dar exista modalitati de a reduce riscul de a dezvolta o astfel de problema. Astfel, hernia poate fi prevenita prin: exercitii fizice, intinderea si intarirea muschilor, mentii o greutate adecvata, mentii o postura adecvata, folosesti tehnici corecte in ridicarea greutatilor. Activitatea fizica regulata este o modalitate eficienta de a reduce riscul de a dezvolta o hernie de disc. Exercitiile aerobice si exercitiile specifice de intindere si intarire musculara te pot ajuta. Exercitiile aerobice, cum ar fi inotul si mersul pe jos, imbunatatesc starea generala si intaresc muschii. Exercitiile specifice pentru intarirea si intinderea muschilor abdomenului, feselor si spatelui pot ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale si la scaderea stresului de pe discurile care protejeaza coloana vertebrala si ligamentele care o mentin in pozitie.
In general, daca un exercitiu provoaca sau creste durerile de spate, acesta trebuie oprit. Exercitiile trebuie repetate pana cand muschii sunt usor, dar nu complet obositi. Respiratia in timpul oricarui exercitiu este importanta. Persoanele cu dureri lombare ar trebui sa consulte un medic inainte de a incepe exercitiile.
Pe masura ce o hernie de disc se micsoreaza in timp, simptomele tind sa se diminueze indiferent de tratament. Majoritatea oamenilor se recupereaza fara tratament, de obicei in decurs de 3 luni, uneori chiar mult mai repede. Durerea poate fi ameliorata prin utilizarea de analgezice sau alte medicamente prescrise de medic. De asemenea, poti apela la o clinica specializata, precum Bio Ortoclinic, unde se pot efectua diferite proceduri, in functie de problemele pe care pacientul le are. Fie ca vorbim de fizioterapie sau masaj, de sistemul David sau elongatie, la Bio Ortoclinic vei putea sa ai parte de tratamentul dorit.
Este recomandat sa dormi intr-o pozitie confortabila pe o saltea cu duritate medie. Persoanele care dorm pe spate pot aseza o perna sub genunchi. Persoanele care dorm pe o parte ar trebui sa foloseasca o perna pentru a-si sustine capul intr-o pozitie confortabila. Pentru a ameliora durerea, ar putea pune o alta perna intre genunchi, pastrandu-si soldurile si genunchii usor indoite.
Cand durerea dispare, terapia fizica si exercitiile la domiciliu pot imbunatati postura si intari muschii spatelui, reducand astfel miscarile coloanei vertebrale care irita sau comprima in continuare radacina nervoasa.