Ești student în anul I și nu știi ce ar trebui să faci ca să ai o viață activă în timpul facultății, dar să te poți ocupa și de proiecte sau teme? Ei bine, răspunsul pe scurt este: trebuie să găsești un echilibru în toate astea.
Ceea ce am spus mai sus poate sună ușor în teorie, dar în practică nu e chiar așa pentru că nu trebuie să alegi doar între viața socială și facultate. Pe lângă cele două ai nevoie de experiență, internship-uri și alte activități care să te ajute să-ți găsești joburi mult mai ușor după ce vei termina facultatea.
Voluntariatul
Voluntariatul îți va schimba viața și vei reuși să îmbini activitățile extrașcolare cu o nouă viață socială plină de oportunități. Sunt numeroase ONG-uri care își caută voluntari și, de exemplu, dacă vrei pe zona de divertisment, concerte, conferințe și multe altele ai putea încerca la EvenThor sau la Brigada de Voluntari. De asemenea, ar trebui să te interesezi pentru că majoritatea facultăților au asociații de studenți care se ocupă cu voluntariatul și cu organizarea diferitelor evenimente în cadrul facultății.
Petreceri
În facultate vei da de mulți colegi cu viziui diferite asupra petrecerilor și sfatul meu este să-i găsești pe cei care au aceeași viziune ca a ta. Cu siguranță nu te vei simți comfortabil într-un grup care preferă să stea până dimineață în club dacă viziunea ta pentru petrecerea perfectă este să stai într-o cameră de cămin cu prietenii și să vă jucați Activity. Eu am trecut prin mai multe stări și le-am cam luat pe rând în cei trei ani de licență plus doi de master. De la pierdut nopți prin cluburi la petreceri super chill alături de 3-4 prieteni și pot să spun că fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale așa că trebuie să te gândești bine ce vrei pentru că s-ar putea să-ți afecteze notele de la facultate la un moment dat.
Alimentație
Probabil nu te așteptai să vorbim despre acest subiect în articol, dar alimentația este foarte importantă și nu vrei să-ți distrugi sănătatea pentru câțiva ani rebeli de facultate. Take your time, învață să gătești și nu mânca numai junk food sau de la restaurante de tip fast food.
Și să nu te gândești în nici un caz că e rușinos să primești pachet de la acasă. Mai mult de 90% dintre studenți primesc și pachetul ăla e un adevărat life saver când îți dai toți banii pe ieșit și pe haine.
Bani
Că tot am amintit de bani dați pe ieșiri și haine mai sus ar trebui să-ți spun că n-ar trebui să faci asta. Ești student, sunt multe tentații în București sau orice oraș nou în care ajungi și s-ar putea să nu le reziști așa de bine. Cu toate astea, gândește-te că ai o sumă X de bani care trebuie să-ți ajungă până la finalul lunii și fă-ți un plan de cheltuieli. Dacă tot ce ai sunt 2000 de lei nu da 1000 pe haine și ieșiri pentru că sunt sigur că asfel nu-ți vor mai ajunge de chirie și mâncare.
Chiar dacă am încheiat articolul puțin cam brusc fac și o promisiune că această listă va continua într-un articol cu o parte a doua de sfaturi pentru o viață activă în timpul facultății.