Sari la conținut
Prima pagină » Protecția copiilor în era digitală – opinii

Protecția copiilor în era digitală – opinii

    Dacă măsurile în ceea ce privește conținutul ilegal sau dăunător sunt cunoscute, nu putem spune același lucru despre măsurile legate de liniile de asistență telefonică, furnizorii de servicii de Internet, rețelele sociale, educația în domeniul mass-media, restricționarea accesului la conținut, serviciile media audiovizuale și jocurile online.

    Protecția copiilor în era digitală

    Nivelul de protecție asigurat de afișarea unor etichete adecvate pentru site-uri și programe tv diferă, însă, de la un stat membru U.E. la altul și, de aceea, măsurile existente trebuie monitorizate constant, asigurându-se astfel eficacitatea.

    Pe lângă această măsură existentă în urma recomandărilor din 1998 și 2006, Agenda digitală pentru Europa prevede înființarea până în 2014 a unor linii de asistență telefonică pentru raportarea conținutului online jignitor sau dăunător. Vor fi implementate și proceduri de notificare și retragere pentru ca furnizorii de servicii de Internet (ISP) să elimine conținutul ilegal raportat de o pesoană prin intermediul liniei de asistență telefonică.

    ISP trebuie, de asemenea, să se implice mai mult în protecția minorilor, să răspândească și să monitorizeze aplicarea codurilor de conduită. Este încurajată și implicarea activă a consumatorilor și a autorităților în elaborarea codurilor de conduită.

    Rețelele sociale sunt un alt element care a modificat destul de mult comportamentul minorilor cu privire la interacțiunea și comunicarea dintre ei. Aceste rețele presupun numeroase riscuri, deoarece pot avea la bază conținuturi ilegale, necorespunzătoare vârstei, contacte și comportamente nepotrivite. Un mijloc de a face față acestor riscuri îl reprezintă elaborarea unor linii de conduită pentru furnizorii de rețele sociale și dezvoltarea sistemelor de raportare a conținutului inadecvat.

    O altă măsură adoptată de U.E. este consolidarea educației în domeniul mass-media prin parteneriatele public-privat sau prin proiectul „Copiii UE online”. Deși implicarea tuturor copiilor și părinților și armonizarea între școli și statele membre sunt în continuare provocări, integrarea educației în mass-media în școli are rezultate pozitive.

    În ceea ce privește serviciile media audiovizuale, se constată o întârziere a serviciilor de televiziune la cerere, a sistemelor de coreglementare și autoreglementare pentru protecția minorilor.

    Sunt implementate sistemele de rating pe categorii de vârstă și restricțiile privind orele de difuzare. Și pentru  vânzarea jocurilor video trebuie respectate aceste sisteme. Adoptarea sistemelor de rating pe categorii de vârstă și clasificarea conținutului audiovizual au rezultate pozitive în majoritatea statelor membre, însă există și țări care consideră că sistemele ar trebui îmbunătățite.

    Toate aceste măsuri europene trebuie respectate de către instituțiile mass-media. În caz contrar, ele vor fi sancționate. Pentru a evita acest lucru, instituțiile necesită să implementeze sistemele cerute de U.E, să elimine conținuturile necorespunzătoare vârstei și să monitorizeze constant și atent informațiile transmise.

    Articol trimis de Georgiana.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *