Produsele apicole si ce propietati au acestea (P)

Albinele sunt o comoara pentru care ar trebui sa ii fim recunoscatori naturii. Ele ne ofera produse apicole, gustoase si cu multiple proprietati benefice pentru sanatatea umana.

Produsele apicole si ce propietati au acestea

Mierea a fost considerata intotdeauna un aliment pretios, obiect al comertului si chiar al veneratiei. Babilonienii credeau ca este un produs prodigios pentru tratamentul anumitor boli, in timp ce arabii i-au inchiat  versete si cantece, fiind simbol al sanatatii fizice si spirituale.

Mierea este produsul cel mai abundent al stupului. Este o substanta zaharoasa, cu o consistenta vascoasa, care variaza de la galben deschis la chihlimbar, pana la un maro mai mult sau mai putin inchis, in functie de florile din care provine. Mierea este compusa in mare parte din zaharuri simple care sunt usor asimilate, adica glucoza si fructoza si contine si alte substante valoroase pentru sanatate.

Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele supracerebrale ale albinelor muncitoare tinere, numite albine care alapteaza, care detin aceste glande puternic dezvoltate. In aceasta perioada albinele sufera o supernutritie de polen, care este, prin urmare, materia prima din care provine laptisorul de matca.

Acesta este de culoare alb-galbui, cu o consistenta cremoasa, dar destul de fluida, cu un gust acrisor caracteristic si este singura hrana a albinei regine pentru toata existenta, ceea ce ii permite sa traiasca mult mai mult (peste 5 ani) fata de toate celelalte albine (care traiesc maximum 90 de zile).

Laptisorul de matca este considerat unul dintre cele mai complete alimente naturale, fiind bogat in proteine, lipide, zaharuri, oligoelemente, vitamine B, in special acid pantotenic (vitamina B5) si numeroase alte componente, prezente in cantitati mici, dar de fapt foarte importante pentru actiunea globala a acestui produs complex al stupului. Laptisorul de matca este inzestrat cu activitate antibacteriana impotriva diferitelor microorganisme, promoveaza productia de anticorpi, are activitate antiinflamatoare etc. Are influente si asupra sistemului osos, muscular si nervos.

Pastura, numita si painea albinei, este un produs apicol derivat din polen si constituie una din rezervele de hrana ale albinelor. Polenul este colectat de pe plante si depozitat in celulele fagurelui de catre albinele lucratoare. Ulterior, acesta este presat si imbogatit cu enzime. Apoi este acoperit cu un strat subtire de miere. Pe parcursul a trei luni vor suferi numerose transformari biochimice prin fermentare care asigura conservarea acestui produs apicol.

Pastura are culoare cafenie inchisa cu gust dulce-amar-acrisor datorita procesului de fermentare. Pastura este un aliment bogat in carbohidrati, proteine, vitamine, aminoacizi si acid lactic.

Propolisul este o substanta ceroasa si rasinoasa, cu o culoare care variaza de la galben-brun la maro inchis, uneori aproape negru, cu o consistenta dura. Devine mai maleabila odata cu cresterea temperaturii, pana cand devine lipicioasa si se topeste la 65-70 grade. Este produs de unele albine care se hranesc cu secretii rasinoase care acopera mugurii unor copaci (in special plop, stejar, arin, brad, ulm, castan de cal, pin, mesteacan), la care sunt adaugate secretiile salivare si enzimatice ale altor albine muncitoare.

Termenul „Propolis” provine din greaca antica une „pro” = in aparare si „polis” = oras si se refera la faptul ca vechii apicultori au observat ca albinele folosesc acest tip de „ciment” pentru a inchide fisurile stupului, pentru a face peretii din interiorul stupului (orasul lor) mai definiti, pentru a construi bariere impotriva frigului si pentru a-l apara de atacurile oricaror pradatori. Compozitia propolisului este foarte complexa, incluzand printre componente numeroase substante, dintre care cele mai caracteristice apartin clasei flavonoidelor, in special galangina si pinocembrina.

Polenul este o substanta care este colectata de albine de pe florile pe care le viziteaza. Este alcatuit dintr-o multitudine de corpusculi microscopici. Polenul este deosebit de bogat in nutrienti si constituie materia prima pentru producerea laptisorului de matca.

Polenul are diferite culori, de la galben, galben-portocaliu, albastru, violet, in functie de floarea de la care este preluat. Polenul este un excelent tonic general pentru organism, este potrivit atat pentru copii, cat si pentru varstnici, pentru stari de deteriorare fizica si psihica etc.

Lasă un răspuns