Sari la conținut
Prima pagină » (P) Istoria ruletei: De la roata medievală la jocul de cazino modern

(P) Istoria ruletei: De la roata medievală la jocul de cazino modern

Puține jocuri de noroc se pot mândri cu o istorie atât de lungă precum ruleta. Imaginează-ți că ruleta pe care o joci acum live în studiouri moderne și elegante din cazinouri online își are originea în trecutul obscur al Evului Mediu și poate chiar al Antichității.

Jocul propriu zis a început să fie jucat în urmă cu aproximativ 400 de ani, dar acest lucru nu este sigur 100%. Este și firesc să nu se cunoască cu precizie anul inventării jocului de ruletă și originile sale deoarece în acele vremuri nu se nota orice în documente, nu se păstrau atât de bine informațiile, iar războaiele care au trecut peste omenire au distrus o bună parte din manuscrise și acte vechi de sute de ani.

Dacă te numeri printre fanii jocului de ruletă și vrei să afli mai multe despre acest joc pe care îl poți găsi acum în orice casino online România, te afli în locul potrivit. Acest articol îți va arăta evoluția jocului de ruletă, care este uimitoare și interesantă.

Roata Norocului din Evul Mediu

Deși nu este dovedit prin documente, este foarte posibil ca jocul de ruletă de astăzi să fi fost inspirat din Roata Norocului (Rota Fortunae) din Evul Mediu. Acesta este un concept filosofic care face referire la caracterul neprevăzut al vieții. Acea Rota Fortunae aparținea zeiței Fortuna (în mitologia romană ea era zeița norocului) care învârtea roata pentru a le da oamenilor fie bucurii, fie momente de fericire. Se credea că evenimentele din viața oamenilor sunt decise de zeița Fortuna prin învârtirea Roții Norocului.

Dacă privești modul cum funcționează roata de ruletă, sursele care au legat originea jocului de conceptul Rota Fortunae nu sunt departe de adevăr. Așa cum Fortuna decide soarta oamenilor prin învârtirea roții, așa dealerul din cazino decide soarta jucătorilor prin învârtirea roții jocului de ruletă. Unii vor fi fericiți pentru că au câștigat, iar alții se vor supăra pentru că au pierdut.

Roata lui Blaise Pascal și invenția din Italia

Unele surse istorice susțin că ruleta ar fi inspirată din jocul English E.O. (par/impar), alte surse atribuie originea ruletei jocului de masă Biribi din Italia. 

Dar, cea mai răspândită opinie este cea legată de numele francezului Blaise Pascal, o figură uriașă a lumii științifice din secolul al XVII-lea. Se presupune că el a inventat ruleta în 1655, dar nu cu scopul de a crea un joc de noroc ci pentru a face o mașinărie de mișcare perpetuă.

El a vrut să pună la punct o mașinărie care să se miște în continuu fără să ia energie dintr-o sursă externă. Deși din punct de vedere fizic nu este posibil acest lucru, Pascal a încercat totuși. Experimentul său nu a reușit, dar eșecul lui a dat naștere unuia dintre cele mai populare jocuri de cazinou din toate timpurile.

Lucrarea care a stat la baza încercării de a inventa acea mașinărie a introdus teoria matematică a probabilității, care se aplică și în jocurile de noroc.

Alte surse susțin că ruleta a fost creată de un călugăr francez care a căutat o variantă de alungare a monotoniei din mănăstire.

Iar alte surse consideră că ruleta a fost inventată de niște călugări francezi din Republica Dominicană. Jocul lor se baza pe un vechi joc tibetan în care scopul era aranjarea a 37 de statuete de animale într-un pătrat magic de 666.

Dintre toate aceste teorii despre originile ruletei, se consideră că cel mai probabil jocul a fost inventat în Italia în secolul al XVII-lea, ca un hibrid dintre o roată de joc inventată în 1720 și jocul Biribi. Până în jurul anului 1900, enciclopediile numeau jocul care avea 38 de numere fie „Ruletă Italiană”, fie „Ruletă Mare”.

Ruleta cu un singur zero și ruleta cu doi de zero

Jocul de ruletă a devenit foarte popular în Franța, în secolul al XVIII-lea. Avea un design ușor diferit de ruleta pe care o cunoaște toată lumea astăzi. Jocul se prezenta cu un singur zero care era roșu și un dublu zero care era negru. În jurul anului 1800 culoarea “buzunarelor” zero s-a schimbat în verde.

Vreme de câțiva ani, în jurul anilor 1800, ruleta a fost interzisă în cazinourile din Franța, ceea ce a dus la dezvoltarea jocului în Germania.

Spațiul dublu zero a fost scos de pe roată în 1843 de către frații Francois și Louis Blanc, pentru a face față concurenței. Și așa a rămas în Europa până în prezent.

În anii 1860, cazinourile au fost interzise în aproape toată Europa. În Germania au fost redeschise abia în 1933 de către naziști. Doar în Monte Carlo cazinourile au continuat să funcționeze și să prospere. De aici, varianta cu un singur zero a ruletei s-a extins peste tot în lume.

Ruleta a ajuns în America în secolul al XVIII-lea, în New Orleans, grație emigranților francezi. Dacă în Europa s-a renunțat la dublu zero, în SUA stilul de ruletă cu dublu zero a rămas dominant. Aceasta este de fapt principala diferență între versiunile moderne ale ruletei europene și americane.

Ruleta secolului XXI

În prezent, ruleta se joacă și are același design ca în secolele trecute. Despre succesul și popularitatea ruletei din anii 1970 se știe deja datorită “exploziei” de cazinouri din Las Vegas.

Acum există și varianta online, care este o invenție colosală pentru industria gamblingului. Primul cazino online s-a deschis în 1996, iar de atunci numărul cazinourilor licențiate a crescut foarte mult, iar trendul se menține ascendent.

În prezent, jucătorii pot alege orice tip de ruletă online, inclusiv ruletă live în cadrul căreia pot interacționa în timp real cu dealerul și cu ceilalți jucători. Aceasta este poate cea mai bună perioadă a ruletei pentru că oamenii pot juca și în cazinouri reale, în condiții de lux și în cazinouri virtuale.

Concluzie

Un joc precum ruleta care și-a menținut popularitatea timp de peste 400 de de ani va continua să aibă succes printre iubitorii jocurilor de noroc. Datorită creșterii accesului populației la tehnologie, este posibil să urmeze o perioadă cu un succes și mai mare pentru jocul de ruletă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *