Duminica Floriilor este o sarbatoare crestina, celebrata intotdeauna in duminica dinainte de Paste si prin care praznuim intrarea Domnului in Ierusalim. In acele vremuri, cetatea era plina cu oameni care venisera pentru a sarbatori Pastile. Toata lumea din cetate vorbea despre Facatorul de minuni din Nazaret, Care tocmai savarsise cea mai mare minune: invierea lui Lazar.
Aceasta mare sarbatoare vine si ea cu traditii si superstitii despre care vom povesti mai jos.
Inainte de a intra in Ierusalim, Iisus l-a inviat pe saracul Lazar, acest lucru semnificand invierea viitoare a neamului omenesc.
Se spune din popor ca Lazar, fecior tanar, era fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara. Conform traditiei, intr-o sambata, Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama lui sa faca placinte. A urcat intr-un copac sa ia muguri pentru animale, dar isi aduse aminte de placinte. Grabindu-se sa coboare, Lazar cazu din pom si moare.
Legenda spune ca Lazar a murit de dorul placintelor, de aceea, in sambata dinaintea Floriilor, femeile de la tara fac ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post.
Se spune ca in ajunul Floriilor se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, la care participau doar fete. Una din fete, Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda impreuna cu celelalte pe la case, povestind pe o melodie simpla, drama lui Lazar.
In ziua de Florii, oamenii merg la biserica cu ramuri de salcie pentru a-l intampina tainic pe Iisus Hristos. Ramurile de salcie sunt sfintite de preot si impartite fiecarui om la sfarsitul slujbei cand are loc miruirea. Acestea sunt puse la icoane sau pe pomii fructiferi pentru a-i ajuta sa dea roade bune. Se spune ca pomii abia acum prind putere sa rodeasca. Din acest motiv, nu se planteaza pomi inainte de Florii.
Stupii sunt si ei impodobiti cu ramuri de salcie sfintite, ca albinele sa fie binecuvantate. In unele sate, oamenii aruncau matisori in curte cand batea grindina.
Scopul principal al ramurilor de salcie era sa ii fereasca pe oameni de duhurile rele, dar mai erau folosite si in scopuri terapeutice. Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele, iar fetele isi faceau coronita pe care o purtau cand veneau de la biserica.
Din popor se mai spune ca daca cineva se va spala pe cap in ziua de Florii, fara apa descantata si sfintita, risca sa albeasca.