Sari la conținut
Prima pagină » Mituri despre parodontoză (P)

Mituri despre parodontoză (P)

    Parodontoza este cea mai des întâlnită afecțiune a gingiilor și a dinților, afecțiune pe care am putea să o tratăm mai rapid și mai devreme dacă am fi mai atenți la simptome: sângerări ale gingiilor, respirație urat mirositoare, gust neplăcut persistent, retracție gingivală, mobilitate dentară și, finalmente, pierderea dinților.

    În fond, parodontoza este o afecțiune a gingiilor cauzată de banala depunere a tartrului, care netratată, determină, în timp, ca gingiile să se depărteze de dinți, aceștia să devină mobili și, în final, să cadă.

    În ceea ce privește această afecțiune, motivul pentru care evităm să mergem la medic îl reprezintă și pătura de mituri care o învăluie.

    Mituri despre parodontoză

    În continuare vom discuta despre trei cele mai des întâlnite dintre acestea.

    1. Parodontoza se moșteneste – nimic mai fals. Această afecțiune se dobândește datorită unei igiene precare sau inadecvate a dinților, nicidecum datorită moștenirii genetice. Așadar, dacă avem parodontoză noi suntem singurii responsabili pentru stadiul în care se află dinții noștri, nimeni altcineva. Această boală apare la orice vârstă și evoluează de la faze incipiente – gingivite cu simptome precum usturimi, prurit sau sângerări – și pana la edentatie, pierderea completa a danturii.
    2. Parodontoza este contagioasă – această afecțiune nu se transmite de la un pacient la altul chiar dacă așa se crede “în popor”. Dacă bem din aceeași cană cum altă persoană, asta nu înseamnă că vom avea aceleași probleme dentare (însă, nu recomandăm o asemenea atitudine, putem contracta boli la fel de grave). Dacă adoptăm obiceiuri nesănătoase și nu acordăm suficientă atenție dinților, atunci avem șanse mari să avem probleme dentare. Vizita la clinica stomatologică este mai “sănătoasă” decât orice mit din popor.
    3. Mă spăl pe dinți și …degeaba! Tot am probleme! N-am ce face…efectiv n-am cum să scap. Nu este necesar doar să ne spălam pe dinți, trebuie să ne spălam pe dinți corect! Iar, în absența unui bagaj de informații, acest lucru se dovedește mai greu decât pare. Periajul manual corect implica anumite mișcări (în lungul axului lung al dintelui), pentru o anumită perioada (aproximativ 4 minute); trebuie suplimentat cu utilizarea apei de gură și a atei interdentare (floss) care ,la fel, trebuie folosită cu grija (destul de riguros pentru a curata bine interdentar, dar suficient de blând pentru a nu răni gingiile). Dacă pare dificil, poți cere ajutorul tehnologiei, folosind o periuță electrică ce imită mișcările periuței manuale și un dispozitiv de igienizare interdentara, care vor face practic toată munca pentru tine. Nu uita de controlul dentar și igienizarea profesională o dată la 6 luni cel puțin. Obrazul subțire cu atenție se ține ;).

    În concluzie, îngrijirea dinților este un proces profund, de durată care se aseamănă cu construcția unei case.

    Dr. Andrei Constantinovici, fondatorul clinicii Dentaplus, ne explică astfel:

    “Pentru a mă face înțeles, îmi place să asimilez reconstrucția unui zâmbet cu procesul de clădire al unei case, care este mult mai ușor de înțeles pentru pacienți: deși când ne gândim la o casă ne interesează dimensiunea camerelor și culoarea pereților și nu ne gândim mereu la calitatea instalațiilor electrice, sau la canalizare…o casă fără acestea din urmă nu ar fi utilizabilă. O casă trebuie să îmbine estetica și funcționalitatea așa cum trebuie să o facă și un zâmbet sănătos.“

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *