Sari la conținut
Prima pagină » Întrebări capcană la interviu – cum răspunzi

Întrebări capcană la interviu – cum răspunzi

    Adesea, angajatorii sau persoana de la HR pare că au o listă de pus cu întrebări capcană la interviu și uneori chiar nu știi ce ar fi bine să spui și ce nu.

    1. Care a fost cea mai mare greșeală din carieră ta, de până acum? Nu începe să dai motive ce țin de lipsa de experiență când eșți întrebat(ă) asta sau să pari că ai o grămadă de opțiuni și eșți nehotărât în privința răspunsului. Spune că ți-ai planificat atent fiecare pas și că niciodată nu ai luat o decizie pe care să o regreți ulterior. Dacă intervievatorul insistă cu această întrebare, spune-i că regreți că nu ai urmat un curs de calificare sau un training, la un moment dat, din cauza unor probleme personale.

    2. De ce există o pauză de n luni (ani) în CV-ul tău? Spune-le că ți-ai dedicat timpul întemeierii unei familii, educației sau călătoriilor. Spune-le și ce ai învățat din urmă acestor activități, cum te-au influențat și te-au ajutat în dezvoltarea ta că și persoană. Dacă ai încercat ceva pe plan personal și nu a mers, spune că ai avut nevoie de o pauză în care să te reorientezi profesional, introdu în discuție una dintre opțiunile de mai sus și subliniază cursurile/conferințele/training-urile la care ai participat că și liber profesionist.

    3. Ai foarte multă experiență în domeniul X. De ce îți doreșți un job pentru care eșți supra-calificat? Vorbește-le despre dificultățile financiare prin care treci și despre nevoia de a avea un venit stabil. Sau spune-le că vrei un job cu sarcini mai clar definite, pentru că eșți satul de stres pe plan profesional și vrei să-ți aloci o parte din timp și familiei/prietenilor. Povestește-le o întâmplare cu un final nu prea fericit de la fostul loc de muncă și spune-le că nu vrei să mai treci prin asta, din nou.

    4. Care este cea mai mare slăbiciune a ta? Care sunt punctele tale slabe? Dacă încerci să iei prea personal întrebarea și să spui că nu ai slăbiciuni, ai dat-o în bară. Dacă spui că eșți independent, nu-ți place să dai explicățîi și introvertit, iar postul presupune muncă în echipa și rapoarte săptămânale, cu siguranță ai ratat răspunsul. Gândește-te la ceva prea personal, care nu poate afecta sub nicio formă potențialul tău loc de muncă și încearcă să expui totul sub o formă amuzantă.

    5. De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă? Dacă începi să aduci reproșuri la adresa șefilor, a colegilor, a clienților din firma, angajatorul crede că același lucru îl poți face și după câteva luni în firma pentru care aplici! Motivează-ți dorința de plecare cu lipsa cailor de progres profesional în vechea organizație și nu uită să subliniezi clar reușitele tale de la actualul loc de muncă.

    6Cât câștigai la fostul loc de muncă? Nu există un răspuns universal valabil la întrebarea asta. Dacă intenționezi să obțîi un salariu mai mare decât la locul anterior, spune-le adevărul. Dacă vrei să păstrezi o umbră de mister, spune-le că ai câștigat “cât se câștigă de obicei în domeniu”. Iar dacă vrei că ei să ia inițativa într-o eventuală oferta de salarizare, spune-le că este secret de serviciu, dar ii întrebi cât oferă ei.

    7. De ce ai fost concediat(a)? Dacă ai avut neînțelegeri cu colectivul de muncă sau cu superiorii, e mai bine să le lași acolo de unde ai plecat și să nu răspunzi în această direcție. Descrie în mare organigramă companiei în care lucrai, spune-le care erau responsabilitățile tale și explică-le că eliminarea a fost una structurală și nu personală. Apoi povestește-le despre cum ai plecat.

    8. Descrie cele mai mari/frecvente probleme pe care le-ai avut cu fostul șef. Eșți față în față cu potențialul tău viitor șef și el te întreabă ce nu a mers bine cu ex-ul. Nu începe cu tot felul de injurii personale, fiindcă e mult mai probabil că cel care te intervieviaza să facă tabăra cu fostul tău șef și nu cu ține. Spune-i în schimbă că ai avut probleme de comunicare, de repartizare a task-ului, de time management, care te-au împiedicat să te implici mai mult în muncă ta.

    9. Acest job presupune muncă peste program, uneori chiar și în weekend. Ai acceptă astfel de condiții? Spune-le că eșți disponibil(a), atâta vreme cât eșți anunțat(a) din timp. Nu e cazul să pari disperat(a) și să accepți orice, altfel s-ar putea să te trezeșți că tu eșți cel/cea care lucrează mereu în weekend-uri și este anunțat(a) de asta cu o zi înainte. De asemenea, întreabă care e modalitatea de recompensare – legea cere că un individ să nu lucreze mai mult de 15 zile calendaristice consecutive și să fie plătit dublu sau să primească zile libere în schimbul celor lucrate peste program.

    10. Crezi în Dumnezeu? Când și cum vrei să faci copii? Ce ai face cu un milion de euro? Genul asta de întrebări care vin când te aștepți mai puțin și nu au nici cea mai mică legătură cu prezența ta acolo sunt puse pentru a-ți studia reacțiile. Păstrează-ți calmul și încearcă să dai un răspuns prin care să readuci discuția spre postul pentru care aplici. Vei da dovadă de autocontrol și seriozitate.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *