Sari la conținut
Prima pagină » Trei filme de tip documentar care nu m-au impresionat

Trei filme de tip documentar care nu m-au impresionat

  Byeway

  Filmul documentează greutatea cu care se construiește autostrada D8 ce dorește să facă legătura dintre Praga și Berlin, cât și dificultățile pe care constructorii le întâmpină din partea unui activist al organizației Children of Earth.

  Din cauza numeroaselor procese intentate statului de către organizația respectivă, costurile autostrăzii au crescut enorm, iar darea în folosință s-a amânat ani buni, ultimii 16 kilometri fiind încă în lucru la ora actuală pentru că traversează o regiune protejată a Boemiei. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să se ajungă la un fel de compromis între autorități și activiști astfel încât să se poată finaliza acele lucrări pentru că în cele din urmă populația țării are de pierdut.

  Normalization

  Este o coproducție slovaco-cehă ce spune povestea uciderii unei tinere de 20 de ani în 1976, crimă ce a rămas nerezolvată chiar și în ziua de astăzi, chiar dacă câteva persoane au stat închise în celulele penitenciarelor ani buni de zile. După ispășirea pedepsei, presupușii vinovați încearcă să își dovedească nevinovăția în contextul în care investigația și judecarea cazului au numeroase hibe procedurale, de la apariția unor martori falși puși să dea declarații sub amenințarea serviciilor secrete până la grăbirea anunțării sentinței.

  Documentarul prezintă în mod realist sistemul comunist din Cehoslovacia anilor respectivi, cât și sistemul judiciar deficitar din zilele noastre care se aseamănă extrem de mult cu cel din România.

  Here be dragons

  Nu am înțeles mare lucru din el în afară de faptul că este despre Albania și atmostfera tristă de după comunism, atmosferă ce se aseamănă foarte mult cu cea de la noi din țară.

  Regizorul încearcă să facă o incursiune în inima Albaniei timp de câteva zile și să înțeleagă în timpul petrecut acolo ce înseamnă viața din acea țară. În ciuda faptului că filmul a fost extrem de bine primit de critici și recomandat de foarte multă lume, eu, personal, nu aș putea să dau mai multe detalii.

  Articol trimis de Georgiana.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *