Baloanele sunt utilizate zi de zi sub diverse forme, atat penru joaca, cat si pentru decor la evenimente sau pentru anumite experimente care le permit celor mici sa isi puna in aplicare talentele de mici oameni de stiinta.
Adevarul este ca cu ajutorul baloanelor se pot realiza numeroase experiemente, care sa le puna copiiilor de diverse varste imaginatia la contributie si care sa ii faca dornii de a descoperi lucruri care pe viitor sa le fie utile. Atentie insa, o buna parte din experimente trebuie facute sub supravegherea atenta a unui adult, deoarece in mule dintre cazuri se utilizaza produse care le pot fi daunatoare.
Experimentul nr 1: Baloane care se umfla singure
Daca doresti sa iti surprinzi copilul cu un nou experiment spectaculos, atunci ii poti arata cum poate umfla baloanele fara sa sufle in ele. Este un experiment simplu, foarte frumos, la care vei avea nevoie de cateva lucruri pe care cu siguranta le ai in casa:
- Cateva baloane. Pot fi chiar si baloane personalizate, dar in culori diferite;
- Cateva sticle tip PET;
- Bicarbonat de sodiu;
- Otet;
- Colorant alimentar – culori diferite – pot fi in culorile baloanelor;
- O palnie.
Incepeti prin a turna in sticlele mentionate anterior cate 100-200 ml de otet. Turnati apoi in fiecare sticla cativa stropi de colorant alimentar – in fiecare sticla turnati o anumita culoare, nu le combinati. Lasati sticlele fara capac, deoarece va urma sa atasezi imediat baloanele.
Puneti in fiecare balon (neumflat) cu ajutorul palniei cate o lingura de bicarbonat de sodiu. Atasati apoi fiecare balon de gatul sticlei in care ati turnat colotant de aceeasi culoare, insa aveti grija sa nu curga bicarbonatul din baloane in sticle. Nu inca!
Aliniati sticlele pe masa, lasand foarte putin spatiu intre ele pentru ca baloanele sa aiba spatiu sa se umfle. Acesta ese momentul in care trebuie sa ii chemat pe copii si sa ii puneti sa ridice baloanele astfel incat sa curga din ele bicarbonatul de sodiu in sticla. Care credeti ca va fi rezultatul? Baloanele vor incepe sa se umfle instantaneu.
Cum este posibil acest lucru? Ei bine, baloanele se umfla cu gazul ce a fost eliberat in urma reactiei chimice realizata intre otet si bicarbonatul de sodiu.
Experimentul nr.2: Racheta dintr-un balon
Da, chiar poti face o racheta cu ajutorul unui balon. Un experiment simplu si distractiv, care ii va uimi pe cei mici. Aici combustibilul va fi nimeni altul decat aerul.
De ce aveti nevoie:
- Un balon – incercati s agasiti un balon de dimensiuni cat mai mari, deoarece cu cat este mai mare acesta, cu atat va fi mai lunga traiectoria sa;
- O sfoara lunga;
- Un pai de plastic;
- Banda adeziva.
Procedura in sine este una foarte simpla, dupa cum urmeaza:
- Agatati un capat al sforii de un perete – puteti lipi sfoara cu banda adeziva sau, daca dispuneti de un carlig, o puteti lega.
- Prin celalalt capat al sforii, bagati paiul de plastic.
- Intindeti sfoara bine de tot si agatati-o in cealalta parte a camerei.
- Umflati balonul, dar nu-l innodati. Tineti strans de capatul prin care ati umflat balonul si lipiti-l pe acesta de paiul amplasat pe sfoara, cu banda adeziva. Aveti grija sa nu lipiti si sfoara, astfel racheta nu va mai zbura.
- Dati drumul balonului si veti putea observa cum zboara racheta realizata.
Cum este posibil acest lucru? Odata ce ati lansat balonul, aerul a fost eliberat, ceea ce a dus la propulsarea rachetei (ca un fel de combustibil). Este un experiment pe care il poate face chiar si micutul tau cu usurinta.