Cursurile online sunt structurate astfel încât tu trebuie doar să îţi alegi sesiunea de înscriere şi să te încadrezi în limita de timp a predărilor. Altfel nu au cerite specifice pentru cei care doresc să participe. Unele dintre cursuri precizează dacă este necesar să ai un anumit background, dar majoritatea sunt dedicate oricărui doritor.
Pentru a putea participa la un MOOC este necesar să ai un calculator/laptop/tabletă şi să ai acces la internet. Mai departe, trebuie doar să găseşti platforma potrivită şi să porneşti în căutarea cursurilor care te atrag cel mai mult. Este bine să ştii o limbă străină, deoarece majoritatea cursurilor vor avea ca limbă de predare engleza, franceza sau spaniola, dar şi multe altele.
Printre cele mai cunoscute platforme de acest gen se numără Udemy, Udacity, edX, Coursera, Khan Academy.
De ce să urmezi un curs online de tip MOOC?
Mi se pare fascinantă ideea de a studia la distanţă. Practic, oriunde ai fi, poţi lua parte la diferite cursuri care sunt susţinute de universităţi din întreaga lume. Iar totul este la o distanţă de câteva click-uri.
Ce m-a atras la acest tip de învăţare a fost faptul că îţi poţi organiza tu timpul, astfel încât să parcurgi în ritmul tău materialele. Fiecare curs are oferite la început câteva informaţii legate de timpul pe care ar trebui să îl petreci studiind, un rezumat al materiei predate, precum şi metoda de evaluare. Tu alegi dacă structura cursului este potrivită pentru tine.
Ai acces la o serie de informaţii de care nu erai conştient înainte. Să începem cu prelegerile – acele video-uri în care se vorbeşte despre tema centrală abordată în săptămâna de studiu. Apoi apar materialele suplimentare la care te trimit coordonatorii, quiz-urile şi eseurile pe care trebuie să le scrii.
Pe lângă accesul free la unele cursuri, ai posibilitatea de a opta pentru obţinerea unui certificat recunoscut care să îţi ateste noile cunoştinţe dobândite pe parcursul programului de studiu. Certificatul poate fi obţinut contra cost şi doar dacă finalizezi cursul cu o anumită medie, procent stabilit încă de la începutul sesiunii de înscriere. Acest document de recunoaştere nu este unul obligatoriu, iar metodele în care poate fi obţinut diferă de la o platformă la alta.
Cred că implicarea la un astfel de curs este mult mai mare decât în cazul în care participi la un curs la care doar trebuie să fii prezent în sala de clasă. Mizez pe faptul că dacă îţi doreşti să participi la un astfel de program, îţi vei asuma responsabilităţile şi vei face tot posibilul să urmezi toţi paşii necesari pentru finalizarea cursului cu bine.