Sari la conținut
Prima pagină » Despre cartierul Aparatorii Patriei din Bucuresti

Despre cartierul Aparatorii Patriei din Bucuresti

  Cartierul a luat nastere intre Soseaua Berceni si Soseaua Oltenitei, prin impropritarirea demobilizatilor din Primul Razboi Mondial. Drept rasplata pentru serviciile aduse patriei, fiecare veteran a primit un lot de pamant de 5.000 m2 , pe care sa-si ridice gospodarii.

  Cei stabiliti aici proveneau din diferite colturi ale tarii, astfel ca strazile pe care si-au ridicat casele au primit denumirea localitatilor de bastina. Intalnim, astfel, si azi strazi precum Dalhauti – care aminteste de satul cu acelasi nume din Vrancea, str. Plaiul Florii, Drumul Dealu Bistrii, str. Zarnesti (fosta Ion Lazarescu), care amintesc de localitati din Ardeal, sau strazile Catrunesti, Comisani, Dumbravesti, care amintesc de judetele Dambovita si Prahova.
  aparatori

  O strada din cartierul Aparatorii Patriei poarta numele Mariei Lazarescu, sotia lui Ion Lazarescu, personaj supranumit „Banditu’“, care si-a deschis o carciuma in zona, pe terenul mostenit de la tatal sau, veteren al Primului Razboi Mondial. Spirit intreprinzator, Lazarescu a reusit sa agoniseasca o avere impresionanta si sa detina majoritatea terenurilor din Aparatorii Patriei. In 1961 a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta si a murit la doi ani dupa ce a fost eliberat.

  In cartier regasim si Biserica Aparatorii Patriei 1, a carei piatra de temelie a fost pusa la data de 4 septembrie 1932, prin eforturile comunitatii de veterani si ale preotilor Ioan Ene si Boscu Boiu, ei insisi veniti de pe front. Hramul bisericii poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae, care este cinstit pe 6 decembrie, aceasta fiind prima mare sarbatoare dupa data de 1 Decembrie; mai mult, numele sfantului se traduce in limba greaca prin victoria poporului, astfel ca alegerea acestui hram nu a fost deloc intamplatoare.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *