Produsele apicole sunt extrem de benefice pentru organismul uman, datorita continutului in vitamine, minerale, aminoacizi, enzime si proteine si pot fi considerate cele mai bune suplimente alimentare pe care noi, oamenii, le putem consuma in fiecare zi.
Astfel, in tot haosul alimentar existent, oamenii pot apela la beneficiile acestor superalimente pe care albinele ni le pun la dispozitie, toate acestea avand un continut nutritional rar intalnit si numeroase proprietati terapeutice.
Printre cele mai recomandate produse apicole se numara mierea, laptisorul de matca, pastura si propolisul.
De ce sunt asemanate produsele apicole cu superalimentele?
Produsele apicole pot fi cu succes numite superalimente, caci pe langa statutul de alimente, acestea au si numeroase efecte terapeutice si medicinale, catorita compozitiei chimice.
Astfel, laptisorul de matca, propolisul sau pastura asigura organismului uman tot necesarul de vitamine, minerale, polizaharide, acizi grasi esentiali si numeroase alte substante nutritive. Acesta este si motivul pentru care este recomandat sa se consume zilnic aceste produse apicole, iar in scurt timp fiecare se va putea bucura de efectele benefice asupra corpului, mintii si sufletului.
Dintre toate produsele pe care omul le poate consuma de la albine, laptisorul de matca si pastura sunt cele mai importante si recomandate consumului zilnic, acestea doua reprezentand de fapt si hrana albinelor. Astfel ca, despre aceste produse apicole exista garantia ca nu au hormoni, pesticide sau alte substante chimice, de asemenea, acestea nu pot fi contrafacute in laboratoare de catre oameni.
Cum se pastreaza aceste produse apicole pentru a nu-si pierde calitatile?
Mierea este unul dintre produsele apicole ce nu au termen de valabilitate, ceea ce ii ofera calitati nemarginite, insa este recomandat ca aceasta sa nu fie pastrata in soare. De asemenea, este important ca aceasta sa nu fie preparata termic, caci in acest fel ea si-ar pierde calitatile nutritive.
Hrana reginei albinelor, laptisorul de matca, este unul dintre produsele apicole cu nenumarate beneficii pentru corpul uman, de aceea este recomandat ca aceasta sa se consume zilnic. Totusi, este important sa se tina cont de modul de pastrare, si anume, este recomandat ca aceasta sa fie pastrat in frigider la maxim 5 grade.
Desi laptisorul de matca se poate consuma in diverse moduri, fie amestecat cu miere, cu lichide sau crud, este recomandat sa se incerce pe cat posibil consumul acestuia in stare pura, efectele benefice observandu-se cel mai repede.
Pastura, hrana albinelor muncitoare, este acel produs al stupului ce rezulta in urma colectarii si depunerii polenului in fagurii de miere. Apoi, pe parcursul unei anumite perioade de timp, au loc procese bio-chimice, iar la finalul acestei perioade pastura maturizata poate fi culeasa si pastrata pentru perioade indelungate, de pana la 20 de ani.
La fel ca si laptisorul de matca, pastura trebuie sa fie pastrata la frigider, astfel incat sa isi pastreze toti nutrientii esentiali.
Asadar, este foarte important sa acordam o atentie deosebita albinelor si produselor pe care acestea ni le ofera, caci datorita lor, putem sa ne bucuram in fiecare zi de o sanatate fizica si mentala de invidiat.