De cele mai multe ori decizia e ingreunata de persoanele din jur care cred ca stiu mai bine ce ti se potriveste tie. Exista o vreme in care aveai asigurat un loc de munca si un statut in societate daca terminai o anumita facultate. Ei bine, vremea aia nu mai exista.
Atunci erai respectat daca terminai dreptul, medicina sau te faceai inginer. Lucrurile astea inca sunt valabile; avocatii, medicii si inginerii nu mor de foame. Ideea este ca nu mai e de ajuns doar sa termini facultatea, trebuie sa fii bun in ceea ce faci. Crezi ca ai putea sa faci performanta intr-un domeniu pe care ti l-a ales altcineva?
Societatea se afla intr-o continua schimbare si nu poti prezice cu 3 ani inainte de a se intampla ceva. Mai ales daca alegi un domeniu ca PR-ul, Marketingul sau Social Media unde regulile se pot schimba de la luna la luna.
O alta dificultate atunci cand vine vorba de alegerea facultatii este ca inca nu stii ce vrei sa faci si tinzi sa te gandesti la beneficiile financiare pe care ti le-ar aduce un job. Nu e de rau sa te gandesti la cati bani castigi, dar devine o problema atunci cand influenteaza decizia in proportie de 90%.
Atunci cand faci ceva doar pentru ca trebuie, nu vei reusi sa dai randament ca in cazul in care alegi o meserie care sa iti placa.
Sa luam drept exemplu un angajat in domeniul IT si un fotograf.
Poate ca salariile de start tind sa incline balanta spre IT, dar daca matematica nu se prinde de tine si ultimul lucru pe care l-ai face intr-o zi de vara e sa stai in spatele unul monitor si sa scrii coduri, nu vei face performanta si vei ramane undeva sub medie unde salariile sunt mici.
Daca pasiunea ta este fotografia si interactiunea cu ceilalti, fii sigur ca vei face performanta intr-un domeniu precum este fotografia si castigurile vor fi pe masura.
Pana la urma totul depinde de ce iti doresti tu sa faci in viata si care este lista ta cu dorinte, fie ca vorbim despre dorinte in sensul lucrurilor tangibile sau dorinte la modul general.
Articol trimis de Marius.