Vrei sa faci sport. Sau nu vrei, dar trebuie sa faci sport – din motive bine intemeiate apare necesitatea de a merge la o sala de fitness. Pentru a slabi, sau pentru a te mentine in forma, sau pentru a-ti tonifia musculatura si articulatiile. Exista si persoane (putine) care fac sport din placere, ca hobby. Le place sa faca miscare, socializeaza cu altii care au aceeasi pasiune, se simt mai bine dupa cateva ore de antrenament saptamanal.
A nu se confunda antrenorul personal cu indrumatorii din salile de fitness care iti arata aparatele si te ajuta sa nu te lovesti. S-ar putea ca ei sa nu fie deloc antrenori dar iti mai dau cate o indrumare, dupa ureche, nu se stie daca este avizata.
Antrenorul personal este mult mai mult si are o responsabilitate fata de tine, din momentul in care l-ai angajat sa te ajute in atingerea scopurilor tale.
Un antrenor personal va face pentru tine o sumedenie de lucruri pe care, initial, nici nu le constientizezi ca-ti sunt necesare.
Iata ce trebuie sa faca un antrenor personal competent:
- Un program personalizat. Dupa ce va afla prin dialog care sunt dorintele si necesitatile tale, el iti va face un program de exercitii potrivit numai tie.
- Exercitii corecte. Te va supraveghea tot timpul, mai ales la inceput, si te va invata nu doar ce tip de exercitii sa faci, dar iti va rata si cum sa le faci corect. Exercitiile facute incorect nu doar ca nu te vor ajuta, dar iti pot dauna.
- Cine a avut mai multe incercari de a face sport – si tot atatea renuntari – stie ca este nevoie de multa motivare. Suntem prinsi in multe treburi, de tot felul, profesionale, casnice sau sociale si cand e vorba de timp si efort, renuntam la ceea ce nu este obligatoriu – adica la sport. Ca sa ne apucam iar, cautam amici, vecini, colegi cu care sa mergem la sala si cu care sa ne incurajam reciproc. Cu un antrenor personal bun nu mai ai nevoie de toate astea. El va sti cum sa te motiveze, inainte, in timpul si dupa antrenament. Te va ajuta sa depasesti momentele tale de stagnare sau de plictiseala, iti va face un program in acord cu timpul tau si te va incuraja sa continui si cand nu mai ai chef. Iti va doza eforturile progresiv, astfel incat sa nu lesini pe aparate, dar sa existe eficienta in atingerea scopurilor tale.
- Fara dependenta. Un antrenor personal onest nu va dori sa-ti creeze dependenta de el pentru a-ti incasa banii pana ii termini. El te va invata ce ai de facut asa incat sa poti lucra corect si eficient si cand esti singur.
- Fara accidentari. Cea mai mare grija a lui este sa iti lucrezi programul de antrenament fara sa te accidentezi. Uneori, dintr-un exces de zel sau pentru a ajunge mai repede la scopul propus, avem tendinta sa ne fortam limitele, iar asta poate duce la o suprasolicitare si de aici accidentarea e la un pas. Tot antrenorul personal este atent la felul in care utilizezi fiecare aparat si acolo unde este cazul iti regleaza parametri potriviti tie.
- Am lasat la final, dar e cel mai important aspect. Daca un antrenor personal va transforma “obligatia” ta de a face sport intr-o placere, atunci el este un foarte bun antrenor. Din momentul in care iti va placea sa faci sport, el va deveni o prioritate in programul tau. Cand incepi sa faci sport conform unui program impus, acest program devine in scurt timp o povara. Acesta e momentul cand un antrenor iti va fi de folos – va transforma povara ta in placere. Te incurajeaza si creaza momente amuzante, relaxante, chiar si cand depui efort.
Un antrenor personal este necesar pentru: tonifiere musculara, slabire, cresterea masei musculare, cresterea rezistentei sau a vitezei, refacere dupa accidentare sau schimbarea stilului de viata. El nu te va forta sa faci miscari care-ti depasesc capacitatea fizica, iar daca te va compara cu el insusi si multele ore pe care le lucreaza, asta nu-i tocmai bine. Nu-ti iei antrenor personal ca sa il admiri si nici ca sa ajungi ca el, daca nevoile tale sunt altele. Fereste-te de instructorul care e mereu nemultumit de tine. N-ai nevoie de critici, ci de incurajari. Spune-i de la inceput ce afectini si ce sensibilitati fizice ai si evita orice fortare a corpului. Ai grija ce iti recomanda! Daca iti recomanda diverse suplimente alimentare ca sa slabesti sau sa-ti creasca rapid masa musculara, e mai bine sa refuzi. Vrei sa faci sport, nu sa te droghezi. In timpul antrenamentelor se recomanda sa consumi apa (corpul tau se deshidrateaza si nu vrei sa ramana asa, in suferinta). Daca antrenorul tau iti spune altceva, renunta la el…
N-ai sa stii de la inceput cum sa alegi un antrenor personal bun. Cea mai eficienta metoda este sa intrebi, sa cauti referinte bune si recomandari la prieteni, colegi, cluburi sportive sau chiar medicul de familie. N-ar fi rau sa te interesezi ce calificari are – nu conteaza neaparat diplomele si acreditarile, cat mai ales pregatirea lui in anatomie si fiziologie, un strop de medicina sportiva si cat mai multa educatie fizica. Apoi testezi pe propria piele si afli daca antrenorul ales te ajuta si este eficient lucrand cu tine. Experimenteaza si vezi ce rezultate obtii. Dupa 2-3 luni ar trebui sa simti ceva rezultate pozitive, iar daca dupa 6 luni esti ca la inceput, schimba antrenorul. Un alt aspect important: compatibilitatea. Desigur, nu-l iei acasa, dar tot trebuie sa fiti compatibili si asta o vei simti de la inceput. Ar trebui sa aveti o buna comunicare, sa va intelegeti anupra organizarii si programarii etapelor de parcurs, sa existe simpatie si empatie intre voi. Nu vei putea lucra cu un antrenor pe care nu-l agreezi. Degeaba el arata foarte bine, cu muschii cat dulapul si parul gelat. Daca nu stie sa interactioneze cu oamenii, sa le inteleaga nevoile si sa le serveasca interesele, mai bine nu!