Dezvoltarea abilitatilor de gestionare eficienta a timpului este o aventura care poate incepe chiar acum dar care necesita practica si perseverenta. Scopul principal este acela de a deveni constient de cum iti folosesti timpul ca resursa, cum il organizezi, cum iti stabilesti prioritatile astfel incat sa poti avea o viata echilibrata si destul timp pentru tot ce este important pentru tine: prieteni, studiu, familie, hobby-uri.
Timpul de studiu si pauzele
Imparte timpul de studiu in segmente cu durata cea mai buna pentru tine. Perioadele ideale sunt in jur de 50 de minute, dar este posibil sa obosesti dupa numai 30 minute. Un material mai dificil poate cere pauze mai dese. Scurteaza-ti timpul de studiu daca este necesar, dar nu uita sa te intorci la ce ai de facut imediat! Ceea ce faci in timpul pauzei ar trebui sa iti dea oportunitatea sa te aerisesti si reenergizezi intr-un fel sau altul (sa iei o gustare, sa te relaxezi, etc.). Plaseaza timpul de studiu atunci cand esti cel mai productiv: este o persoana de dimineata sau o bufnita de noapte? Noteaza-ti cea mai buna perioada de studiu pentru tine. Cat de lunga este? Ce inseamna o pauza buna pentru tine? Iti poti controla activitatea si te poti intoarce la studiile tale?
Spatii dedicate studiului
Gaseste un loc departe de ce te poate distrage unde te poti concentra maxim si poti uita de distractii. De asemenea, ar trebui sa ai si un spatiu de evadare precum o biblioteca, librarie, un centru special de studiu, chiar si o cafenea unde poti fi anonim. O schimbare de priveliste te poate ajuta. Care este cel mai bun spatiu de studiu la care te poti gandi?
Recapitulari saptamanale
Recapitularile saptamanale sunt de asemenea o strategie importanta. In fiecare saptamana, de exemplu duminica seara, reia notitele tale de peste saptamana in functie de orar. Imediat ce examenele se vor apropia, rutina ta saptamanala va trebui sa se adapteze si ea. Cand este cel mai potrivit moment din saptamana in care poti recapitula?
Stabileste-ti prioritatile pentru lucrari
Atunci cand studiezi, obisnuieste-te sa incepi cu cel mai dificil obiect sau lucru de facut. Vei fi in forma si vei avea mai multa energie sa le rezolvi atunci cand esti in cel mai bun moment. Pentru cursurile mai dificile, incearca sa fii flexibil: de exemplu, stabileste-ti din timp momentul cand poti trece iar peste lucrari inainte de a le inmana. Ce obiect ti-a cauzat dintotdeauna probleme?
Realizeaza „primul pas”- termina ceva!
Zicala chinezeasca „cea mai lunga calatorie incepe cu un singur pas” are mai multe intelesuri utile inseamna in primul rand: Incepe treaba, de oriunde, oricum, dar incepe. Incepand sa lucrezi iti vei da seama ca sunt unele elemente pe care nu le-ai luat in considerare. Detaliile unei lucrari nu sunt intotdeauna evidente pana cand nu o incepi. O alta zicala spune ca „perfectiunea este dusmanul binelui”, mai ales atunci cand te opreste din a incepe ceva. Nu te astepta sa incepi perfect. Schiteaza ideea si incepe sa lucrezi, vei avea timp sa modifici si sa dezvolti mai tarziu. Care este primul pas pe care il poti identifica la o lucrare pentru a putea incepe?
Amana activitatile inutile pana cand termini cu invatatul
Amana treburile sau rutina care te pot intarzia pana cand munca pentru scoala e terminata. Aceasta poate fi cea mai dificila incercare in programarea timpului. Ca invatacei intotdeuna intalnim oportunitati neasteptate care par interesante (o invitatie la o cafea, o iesire la film sau in club, cateva minute pe Facebook). Activitatile distractive vor fi mult mai placute mai tarziu cand nu vei mai fi stresata din cauza testului sau a proiectului la care lucrezi. Invata sa spui”mai tarziu”. Ce anume te distrage de la invatat?
Identifica resursele care te ajuta
Profesori? Un prieten expert? Ai incercat sa cauti un cuvant-cheie pe internet pentru a gasi explicatii mai bune? Exista specialisti in biblioteca care te pot indruma spre resursele potrivite? Ce zici de profesionisti si organizatii profesioniste? Folosirea resurselor din exterior iti poate salva timp si energie..
Foloseste-ti timpul cu intelepciune
Gandeste-te la momentele cand poti studia cate putin: cand te plimbi, mergi cu autobuzul etc. Poate ca ai muzica de ascultat pentru cursul tau in aprecierea muzicii sau lucruri de invatat in alta limba? Daca mergi pe jos sau cu bicicleta la scoala, cand e mai bine sa asculti? Poate stai la o coada si astepti? Perfect pentru obligatiile zilnice ar fi cartonase cu notite sau, daca te poti concentra, citeste sau recapituleaza un capitol. Concluzia este ca trebuie sa iti folosesti cat mai bine timpul.
Treci peste notite inainte de ora
Astfel poti identifica una sau doua intrebari despre ceva ce nu prea intelegi, despre care sa intrebi in clasa, sau dupa ora. Astfel ii demonstreaza si profesorului tau ca esti interesat si ca te-ai pregatit. Cum ti-ai face timp sa recapitulezi? Exista timp liber pe care il poti folosi?
Recapituleaza notitele dupa ora
Apoi uita-te din nou prin toata lectia imediat dupa ora. Primele 24 de ore sunt critice. Uitarea este la cote maxime in primele 24 de ore fara o recapitulare. Cum vei face asta? Exista timp liber pe care il poti folosi?