Ai decis deja ca vei intra intr-o institutie de invatamant superior. O universitate este calea catre o viitoare profesie.
Atat invatamantul secundar, cat si cel superior nu ar trebui sa fie alese „pentru spectacol”. O universitate buna este o trapa de lansare pentru activitatile profesionale viitoare. Unii absolventi universitari nu isi pot gasi de munca mult timp, in timp ce altii ofera inca locuri de munca in companii mari, chiar si celor care inca studiaza.
Pentru a intra in universitatea viselor tale, este necesar sa alegi cu atentie locul de studiu. Iata cateva sfaturi practice pentru a obtine intelepciunea caii educationale.
Alege-ti mai intai o profesie
Acest sfat poate fi numit una dintre regulile de aur ale indrumarii in cariera: daca vrei sa mergi la facultate, trebuie sa stii unde mergi si sa-ti urmezi obiectivul. Alege o profesie potrivita, apoi incearca sa intocmesti o lista de universitati care iti va oferi cele mai bune cunostinte si conditii pentru obtinerea profesiei dorite. Daca abordezi problema din cealalta parte – „Mai intai voi primi o educatie si apoi voi decide unde sa lucrez” – atunci risti sa intri in randurile acelor absolventi someri care nu stiu ce sa faca cu diploma primita.
Creeaza-ti propriul clasament al universitatilor
Pe internet poti gasi clasamente universitare romanesti si internationale, care sunt si vor fi intotdeauna lideri. Desigur, aceste evaluari combina multi indicatori importanti pentru educatie si, dupa absolvirea facultatii, vei obtine beneficii suplimentare in raport cu absolventii universitatilor mai putin cotate. Cand construiesti propria ierarhie a universitatilor, evidentiaza acei indicatori care sunt importanti pentru tine personal.
Nivelul de educatie
Cate ore pe zi vei studia, cat de greu este sa stapanesti programul, care va fi bagajul tau de cunostinte si abilitati pentru examenele finale? Daca alegi un program mai complex, atunci cel mai probabil alegerea ta va da roade in viitor. Iti va fi greu sa inveti, dar usor sa lupti. Este important nu numai sa intri in facultate, ci si sa studiezi cu demnitate in ea.
Complexitatea admiterii si a punctajului la examen
Cand alegi o universitate, vei fi obligat sa tii cont de rezultatele examenului. In opinia ta, punctajul este mai mare sau nu este suficient de mare, iar asta indica trecerea examenului si intrarea la o facultate. Pregateste-te pentru orice rezultat. Include in piramida ta universitatile la care ai putea sa mergi, tinand cont de nota de la examen.
Este posibil sa ai un buget pentru o facultate cu taxa?
Daca parintii tai sunt gata sa actioneze ca investitori, atunci este posibil sa nu fie atat de important sa intri intr-un loc bugetar. Pe de alta parte, facultatea pe un loc bugetar imbunatateste stima de sine si dezvolta independenta studentilor, iar aceste calitati sunt foarte importante pentru obtinerea succesului profesional.
Iti recomandam, tot de pe site, si articolul acesta ca sa stii ce sa iei cu tine in bagaj la facultate.