Secolul în care trăim este clasificat drept cel al vitezei și angajatorii și-ar dori să ai deja 3 ani experiență fix după ce termini facultatea așa că până la urmă cum acumulezi experiență în timpul facultății?
Ce caută angajatorii?
Angajatorii din ziua de azi, pe lângă atitudine, sunt interesați în mod direct de experiența pe care o are candidatul înainte de a fi angajat.
Acum toată lumea are facultate, mulți mint în CV-uri și se laudă că au făcut o grămadă de lucruri, dar de foarte multe ori experiența este cea care vine în sprijinul candidatului să confirme cele spuse.
Câteva sfaturi pentru a acumula experiență
Elibereză-ți mintea și renunță la toate convingerile și limitările pe care ți le impun alții. Dacă ție îți plac limbile străine și alegi să te faci inginer, neavând înclinații spre științele exacte, e foarte puțin probabil că o să ajungi vreodată foarte bun în domeniu.
Propune-ți să obții o anumită poziție. Când mergi la un interviu și îi spui angajatorului că ești foarte motivat și vrei acel post pentru a-ți dezvoltă abilitățile X, că să obții o poziție Y, în decurs de Z ani sau luni, deja te diferențiezi de mulți candidați. Ai un scop, știi unde te duci, angajatorul are asigurarea că nu vei pleca după 2 luni și va fi mult mai dispus să te accepte.
Intră pe site-uri de joburi și încearcă să alegi toate funcțiile care crezi că îți plac și ți se potrivesc, chiar dacă acum nu te simți capabil să le îndeplinești. Dacă abia ai terminat facultatea și vrei să fii șef sau supervizor, trece funcțiile astea, fără nicio reținere.
Tot pe site-urile de joburi, de unde ți-ai ales funcțiile potrivite vei afla ce se cere la fiecare. Spre exemplu, îți alegi o funcție de manager de proiect, iar în descrierea jobului constați că se cer foarte bune abilități de comunicare, organizare și seriozitate. Ce trebuie să faci în continuare este să lucrezi pentru a îmbunătăți aceste calități la tine.
Ca să răspund și la subiectul descris la începutul articolului într-un mod mai direct, după ce ai urmat pașii de mai sus îți mai rămâne să te înscrii în ONG-uri, activități de voluntariat și la diferite internship-uri care te vor ajuta să dezvolți calitățile pe care le-ai identificat ca fiind necesare pentru postul urmărit.