Sari la conținut
Prima pagină » Cine a fost Virginia Maria Andreescu–Haret

Cine a fost Virginia Maria Andreescu–Haret

  A fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. A fost nepoata pictorului Ion Andreescu si a fost casatorita cu fiul lui Spiru Haret.

  A ramas orfana la 9 ani, fiind nevoita sa aiba grija de cei trei frati. La 18 ani, dupa ce si-a luat bacalaureatul, a intrat prima la Scoala Superioara de Arhitectura. In paralel a studiat Belle-Arte si a realizat un numar mare de acuarele care, astazi, fac parte din Colectia de Stampe a Bibliotecii Academiei Romane.

  Virginia Maria Andreescu–Haret

  Din 1923 a lucrat in serviciul tehnic al Ministerului Educatiei nationale, de unde s-a pensionat in 1947. Intre cele doua razboaie mondiale a reprezentat Romania la congresele internationale de arhitectura de la Roma, Paris, Moscova si Bruxelles.

  Printre cele mai importante realizari ale sale se numara o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul administrativ si dependintele subterane ale Aeroportului Baneasa, Liceul „Gheorghe Sincai“ si Colegiul National „Cantemir Voda“ din Bucuresti.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *