Cine a fost Virginia Maria Andreescu–Haret

A fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. A fost nepoata pictorului Ion Andreescu si a fost casatorita cu fiul lui Spiru Haret.

A ramas orfana la 9 ani, fiind nevoita sa aiba grija de cei trei frati. La 18 ani, dupa ce si-a luat bacalaureatul, a intrat prima la Scoala Superioara de Arhitectura. In paralel a studiat Belle-Arte si a realizat un numar mare de acuarele care, astazi, fac parte din Colectia de Stampe a Bibliotecii Academiei Romane.

Virginia Maria Andreescu–Haret

Din 1923 a lucrat in serviciul tehnic al Ministerului Educatiei nationale, de unde s-a pensionat in 1947. Intre cele doua razboaie mondiale a reprezentat Romania la congresele internationale de arhitectura de la Roma, Paris, Moscova si Bruxelles.

Printre cele mai importante realizari ale sale se numara o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul administrativ si dependintele subterane ale Aeroportului Baneasa, Liceul „Gheorghe Sincai“ si Colegiul National „Cantemir Voda“ din Bucuresti.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?