Sari la conținut
Prima pagină » Cine a fost Maria Flechtenmacher

Cine a fost Maria Flechtenmacher

  Nascuta la Bucuresti in 1838, Maria Flechtenmacher a fost o scriitoare, muziciana, publicista si actrita care, timp de 18 ani, a jucat pe scena Teatrului cel Mare din Bucuresti. Orfana, cu doar patru clase primare, Maria  a urmat, la Craiova, scoala de actorie a lui Costache Mihaileanu si in 1853 intra intr-o trupa de teatru. S-a casatorit cu compozitorul Alexandru Flechtenmacher si a infiintat o companie dramatica destinata tinerilor – „Teatrul tineretului“. A fost membra a Societatii dramatice infiintate in 1877.

  Maria Flechtenmacher

  Maria Flechtenmacher a fost preocupata de rolul femeii in societate si a tinut conferinte la Ateneul Roman, pe teme de instructie si educatie. Din 1878 pana in 1881, a condus publicatia „Femeia romana“, care a sustinut lupta femeilor pentru drepturi cetatenesti.

  ,,Femeile sunt nedreptatite pe terenul instructiunii, aceasta lor mai cu osebire le este prejudicios; in acelasi timp“ (…) ,,femeia nu va putea sa-si sustina existenta prin insasi fortele si valoarea sa reala, pana atunci viciul care degradeaza si prostitutiunea ce inspaimanta nu vor dispare din societatile omenesti“. ,,Nici un semn decisiv de viata nu s-a manifestat, pentru ca femeile romane continua in trista si descurajata lor indolenta“… ,,La lupta dar… Decideti-va, intruniti-va si lucrati la opera de regenerare a sexului vostru“, nota Maria in revista pe care a condus-o.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *