Sari la conținut
Prima pagină » Cine a fost Maria Cutarida-Cratunescu

Cine a fost Maria Cutarida-Cratunescu

  Nascuta la 10 februarie 1857, la Calarasi, Maria Cutarida-Cratunescu si-a facut studiile liceale la Scoala Centrala din Bucuresti si la Zürich. A inceput facultatea de Medicina in anul 1877, la  Zürich, de unde se transfera la Universitatea din Montpellier – Facultatea de Medicina. Stagiatura si pregatirea doctoratului le-a facut la Facultatea de Medicina din Paris. In 1884 devine doctor in medicina, cu teza ,,L’hydrorrhée et sa valeur sémiologique dans le cancer du corps del’uterus“ (Despre hidroreea si valoarea ei semiologica in cancerul corpului uterin).

  Maria Cutarida-Cratunescu

  A lucrat la Spitalul Brancovenesc, Spitalul Filantropia si Fabrica de Tutun din Bucuresti. In 1897 a infiintat ,,Societatea Materna“, cu scopul de a ocroti copiii saraci. Doi ani mai tarziu a organizat prima cresa, la Fabrica de Tutun din Bucuresti, unde a asigurat si consultatii pentru 2000 de muncitoare, in perioada 1885 – 1898.

  A participat la congrese internationale medicale si feministe (1900 – Paris, 1907 – Bruxelles, 1910 – Copenhaga), iar in timpul Primului Razboi Mondial a fost mobilizata la Institutul si internatul Evanghelic (Spitalul Militar temporar nr. 134), insa dupa razboi s-a retras din activitatea medicala din cauza problemelor de sanatate.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *