Sari la conținut
Prima pagină » Cine a fost Elisa Leonida Zamfirescu

Cine a fost Elisa Leonida Zamfirescu

  S-a nascut pe 10 noiembrie 1887 in Galati. Dupa terminarea liceului a incercat sa se inscrie la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti, insa din cauza prejudecatilor a fost respinsa. Astfel, in 1909 s-a inscris la Academia Regala Tehnica din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o in 1912, dar nu fara a face si aici fata prejudecatilor. Chiar in momentul inscrierii, decanul a incercat s-o convinga sa renunte, invocand ,,cei trei K“ (kirche, kinder, küche – biserica, copiii, bucataria) definitorii pentru profilul de atunci al femeii.

  Elisa Leonida Zamfirescu

  Determinata sa reuseasca, Elisa a absolvit Academia cu calificativul ,,bine“, spre admiratia decanului, care in momentul inmanarii diplomei a numit-o „Die Fleissigste der Fleissigsten“ (cea mai silitoare dintre silitori).

  „Elisa Leonida, prima femeie inginer din tara noastra si din Germania“, sau „O compatrioata a noastra, domnisoara Elisa Leonida, in loc sa studieze Literele sau Medicina, sau, mai rau, Dreptul, a studiat ingineria la Berlin“, notau ziarele vremii.

  Dupa studii, a decis sa revina in tara, unde cu greu a obtinut un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din Bucuresti. In timpul Primului Razboi Mondial a mers pe front alaturi de ,,Crucea Rosie“, fiind decorata pentru munca in domeniul sanitar.

  Dupa razboi si-a reluat activitatea profesionala, devenind sefa a laboratoarelor Institutului Geologic al Romaniei si, in paralel, activand ca profesoara de fizica si chimie.

  A fost prima femeie membra AGIR si membra a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare, in cadrul careia a adus o contributie esentiala privind cunoasterea activitatii femeilor din tara noastra. In calitate de presedinte al Comitetului de lupta pentru pace din Institutul Geologic, a luat atitudine fata de inarmarea atomica, adresand un protest competent si justificat comisiei de dezarmare de la Lancester House din Londra, insistand asupra pericolului armei atomice. Aceasta interventie a fost comunicata oficial la ONU.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *