Sari la conținut
Prima pagină » Cine a fost Elena Ghica

Cine a fost Elena Ghica

  Una dintre cele mai erudite figuri feminine ale secolului al XIX-lea, Elena Ghica a fost fiica marelui ban Dimitrie Ghica, nepoata domnitorilor din aceasta familie. Considerata de mica un copil minune, la varsta de zece ani Elena reuseste performanta de a cunoaste noua limbi straine. La 14 ani a tradus, in germana, ,,Iliada“ lui Homer. S-a remarcat si in pictura, obtinand premiul I la un concurs de peisaje organizat la Muzeul Ermitaj.

  elena ghica

  In 1856 se stabileste in Elvetia, unde a escaladat varful Moench din Alpi. La 1 iunie 1860, a devenit prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc.

  A avut o activitate insemnata si a legat numeroase prietenii cu nume sonore ale veacului al XIX-lea, cum ar fi regele Frederic Wilhelm IV, Don Pedro II D’Alcantara, impatarul Braziliei, Edgar Quinet, dar si cu patriotii albanezi Dimitrie Camarada, Zef Serembe si Leonardo de Martino.

  S-a remarcat si ca o sustinatoare a curentului feminist, in 1869 publicand lucrarea ,,Despre femei de o femeie“, care trateaza statutul femeii si militeaza pentru obtinerea drepturilor egale cu barbatii. . O alta lucrare in care Elena Ghica a tratat problema femeii a fost ,,Les femmes en Orient“, aparuta in 1859.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *