Sari la conținut
Prima pagină » Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu

Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu

  Martora a zborului istoric al lui Aurel Vlaicu, Elena a primit botezul aerului in 1912, cand a zburat alaturi de profesorul ei de echitatie, Mircea Zorileanu, posesor al unui brevet de pilotaj eliberat in Franta. Impulsionata de aceasta experienta, s-a inscris in „Liga Aeriana“, scoala de pilotaj condusa de printul George Valentin Bibescu.

  Deoarece era singura femeie cursant, a intampinat greutati in obtinerea brevetului de pilot. Cererile pentru obtinerea brevetului de pilot civil adresate Ministerelor Invatamantului si Apararii i-au fost respinse de catre Spiru Haret si generalul Crainiceanu, fapt care o determina sa plece in Franta.

  S-a inscris la Scoala Civila de Aviatie din Mourmelon le Grand unde, la 27 de ani, a primit Brevetul International de pilot aviator, cu nr. 1591, eliberat in 22 ianuarie 1914 de Federatia Aeronautica Internationala. In acel moment, in intreaga lume existau aproximativ 10 femei aviator.

  Deoarece in tara nu s-a putut angaja ca aviator, ea pleaca din nou in Franta, unde a lucrat ca reportera la un mare cotidian. Deoarece folosea avionul pentru deplasarile indepartate, Elena a devenit corespondent de razboi si a scris primele ,,reportaje din avion“, din presa mondiala.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *