Sari la conținut
Prima pagină » Ce trebuie sa stii inainte de a merge la psiholog

Ce trebuie sa stii inainte de a merge la psiholog

  1. Psihologul nu este magician si nici clarvazator. Un psiholog bine format si cu experienta are abilitati de a interpreta indicatorii verbali si non-verbali, elemente ce il ajuta sa inteleaga persoana si contextul problemei cu care se confrunta.

  2. Cu toate acestea el nu este atotstiutor si nu poate ajuta clientul daca acesta nu este deschis si ascunde aspecte importante ale situatiilor care l-au condus la starea in care se afla. Prin urmare fiti sincer/e! Si nu uitati ca rolul psihologului nu este de a va judeca!

  3. Nu mergeti la psiholog cu dorinta de a primi sfaturi. Acesta va va ajuta in schimb sa gasiti singur/a solutia potrivita folosindu-va de resursele interioare pe care le aveti si de care probabil nu sunteti constient/a inca.

  4. Codul deontologic al meseriei de psiholog prevede pastrarea confidentialitatii datelor. Astfel nu fiti tematori ca informatiile oferite in cadrul sedintelor vor fi facute cunoscute. Acest lucru se poate intampla doar in cazul in care este pusa in pericol viata unei persoane sau cu scopul prevenirii unor fapte penale.

  5. Nu va asteptati ca rezultate miraculoase sa apara imediat ce ati parasit cabinetul psihologic. De cele mai multe ori pentru rezolvarea situatiilor problematice este nevoie sa fiti rabdator/rabdatoare, sa investiti timp si mai ales sa fiti dispus sa faceti anumite schimbari in viata dumneavoastra.

  6. Psihologul nu trateaza boli psihice, acesta fiind domeniul de care se ocupa medicul psihiatru. In schimb va poate ajuta sa gasiti o rezolvare a problemelor de relationare in cuplu sau in familie, sa depasiti situatii conflictuale, sa eliminati o tulburare de alimentatie, depresia, gelozia, sentimentul de vinovatie, sa faceti fata stresului si evenimentelor traumatice, sa treceti peste abuzurile suferite (emotionale, fizice, sexuale) etc.

  7. Nu mergeti la psiholog sperand ca veti primi medicamente. Un psiholog nu are voie sa prescrie pastile. In plus acestea nu vor putea rezolva cauzele problemelor cu care va confruntati, e adevarat, poate ameliora un anumit simptom fizic, dar nu poate elimina cauza care l-a produs, astfel nu sunt o solutie de lunga durata.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *