Sari la conținut
Prima pagină » Ce sunt amelioratorii de panificatie si la ce folosesc

Ce sunt amelioratorii de panificatie si la ce folosesc

Amelioratorii folositi in industria de panificatie sunt ingrediente/substante care se folosesc pentru a influenta pozitiv calitatea produsului finit. Acest lucru se traduce prin ameliorarea anumitor substante din compozitie.

Atunci cand vorbim de amelioratori de panificatie ne referim in general la agenti oxidanti, reducatori, emulgatori si enzime.

Agentii oxidanti sunt folositi pentru intarirea alatului si duc la reducerea timpului de procesare a acestuia, de asemenea pot compensa pentru calitatea proteinei din faina.

Agentii reducatori au rolul de a ajuta la dezvoltarea glutenului prin reducerea timpului pe care acesta trebuie sa il petreaca in stadiul de malaxare

Emulgatorii sunt amelioratori ce au rol de intarire a aluatului, dar spre deosebire de agentii oxidanti, acestia imbunatatesc si toleranta acestuia la manipulare si ofera o crestere a volumului pentru paine sau alte preparate. De asemenea, reduc si efectul de invechire pentru perioada pana la expirare mai mare.

Enzimele imbunatatesc productia de bule in aluat provocate de drojdie si ajuta la crearea unei consistente optime.

Dar pana la urma de ce sunt folositi acesti amelioratori?

Ei bine, scopul oricarui producator de paine sau de produse derivate din aceastea este de a face un produs cat mai bun si gustos, dar care sa aiba si un aspect apetisant si un termen de garantie extins.

Chiar daca este facut fix in acelasi fel, aluatul poate suferi mici modificari, astfel ca fara acesti amelioratori nu poti avea o garantie a faptului ca painea va iesi de fiecare data la fel. Iar daca painea facuta in casa va fi mancata indiferent de aspectul pe care il are, aceasta odata expusa in magazin nu va fi cumparata daca nu atrage privirile persoanelor aflate acoko.

Ar mai fi de spus faptul ca rolul principal al amelioratorilor a fost acela de a intari glutenul, dar de la aparitia lor si pana in ziua de astazi au fost facute foarte multe descoperiri si, in momentul de fata, indeplinesc cam toate nevoile unei afaceri din industria de panificatie.

In concluzie, nevoia amelioratorilor de panificatie a aparut odata cu cererea din partea consumatorilor de produse care sa aiba un gust bun, sa arate bine si sa aiba si un termen de garantie extins. Astfel, producatorii s-au conformat si au inceput ridice standardele pentru a-si depasi concurenta si a incerca sa ofere spre vanzare cele mai bune produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *