Sari la conținut
Prima pagină » Ce să NU faci într-o prezentare PowerPoint

Ce să NU faci într-o prezentare PowerPoint

  Ești pus în fața prezentării unui proiect și nu știi de unde să începi? Ei bine, în articolul de azi vorbim despre lucrurile cu care nu ar trebui să începi. Pentru o prezentare PowerPoint bună trebuie să urmezi anumite reguli, dar mai ales să eviți să faci anumite lucruri care îți pot strica prezentarea.

  Top 5 greșeli făcute în prezentările PowerPoint

  1. Încărcarea slide-urilor cu texte și grafice. Ei bine, deja e bine știut faptul că prea mult text pe o prezentare cu siguranță va distrage atenția celui care te ascultă și dacă va încerca să fie atent în două locuri deodată va sfârși prin a nu fi atent nicăieri. Soluția este să împarți textul pe mai multe slide-uri și să renunți la graficele care nu sunt necesare prezentării tale.
  2. Mărimea fonturilor. În prezentările ținute în săli mari o mare problemă este fontul folosit pe slidere. Nu te poți aștepta ca cineva din ultimele bănci să vadă prezentarea ta dacă fontul pe care l-ai folosit se pretează mai mult unui referat dat profului. Soluția este să folosești fonturi cât mai mari, dar fără să exagerezi, și elementele de pe slide să fie așezate inteligent, iar slide-ul, per total, să fie unul aerisit.
  3. Timpul alocat prezentării nu trebuie depășit. O regulă importantă în ceea ce privește prezentările PowerPoint ține de faptul că trebuie să îți respecți audiența. Atfel, trebuie să te încadrezi în timpul alocat și să ai grijă să nu-l depășești. Când vine vorba de facultate și studenți știi și tu prea bine că majoritatea nu vor fi atenți la prezentare așa că dacă vrei o șansă să-ți acorde atenție nu trece peste timpul alocat. Eventual fă-o mai scurtă și alocă, la final, câteva minute pentru întrebări venite din public.
  4. Cititul de pe slide-uri. Nu e nimic mai enervant decât o prezentare în care doar se citește de pe un slide. Până la urmă dacă citim de pe slide-uri ce plus de valoare aducem noi prezentării? Nu era mai bine un clip de pe YouTube sau să printezi câteva foi pentru fiecare student din sală ca să vadă despre ce e vorba? Ei bine, data viitoare când ai o prezentare de făcut asigură-te că știi despre ce vorbești și că e scrisă de tine, în felul acesta nu vei avea nici o problemă cu cititul de pe slide-uri pentru că pur și simplu nu vei avea nevoie de asta.
  5. Lipsa interactivității cu audiența. Nu spun să pui numai întrebări sau să-i iei la rost pe cei care nu sunt atenți. Înțeleg faptul că nu prea are nimeni chef de prezentările colegilor și mai degrabă s-ar juca pe telefon. Dar hei, ce ar fi dacă ai face o prezentare cu adevărat interesantă care să-i facă pe ceilalți săși dorească să ia parte la ea? Gândește-te puțin, dacă aloci câteva ore unei prezentări să cauți lucruri cu adevărat interesante despre un subiect cu siguranță vei reuși să găsești ceva amuzant, interesant sau controversat pe care să-l folosești pentru a începe o discutie cu sala.

  Sper ca aceste safaturi să te ajute să faci prezentări mai bine și notele tale să crească. Cu toate astea, nu uita că facultatea există doar pentru a te îndrepta spre un anumit domeniu și, dacă vrei să faci performanță, trebuie să studiezi și tu din lucrurile care îți plac.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *