Brandul de angajator descrie reputatia companiei pe piata muncii si valoarea pe care acesta o aduce membrilor echipei. Plecarea romanilor in strainatate a generat o criza majora in domeniul resurselor umane, iar recrutarea si pastrarea oamenilor talentati a devenit in ultimii ani intr-o adevarata provocare. De aceea, este important sa fie luatate masuri si sa existe o perceptie cat mai buna inca din prima clipa.
Nu te gandi doar la pachetul de beneficii
Teoretic, ai putea crede ca un pachet salarial atractiv cu multe tipuri de beneficii este cheia pentru a-ti face angajatii fericiti. Realitatea arata, insa, faptul ca aceste aspecte sunt importante, dar nu suficiente pentru satisfactia pe termen lung. In schimb, trebuie incluse elemente suplimentare care sa creeze o legatura, sentimentul de apartenenta fata de companie. Spre exemplu, acestea ar putea fi asigurarea locului de munca si un mediu competitiv sanatos, cu o recompensare corecta a eforturilor.
Un alt aspect pe care sa-l iei in calcul este posibilitatea de avansare in cadrul organizatiei sau pe cea de dezvoltare a aptitudinilor. Evenimentele in echipa si promovarea in social media a membrilor sai ajuta foarte mult in aceasta directie, deoarece alte persoane isi vor dori sa faca parte din grup. Totusi, perceptia trebuie sa fie una apropiata de realitate. Aminteste-ti faptul ca se vor cauta pareri de la oameni care au lucrat sau lucreaza in cadrul companiei. Este important sa incepi o analiza in interiorul organizatiei, apoi sa vezi care sunt aspectele pozitive si cele negative. Acest proces te va ajuta sa-ti formezi o identitate mai clara, precum si sa intelegi ce lipsuri exista.
Creeaza-ti un plan
In planul tau de employer branding va fi necesar sa revizuiesti mai intai etapa de recrutare. Daca nu stii exact ce fel de candidati doresti sa atragi, stabileste un profil pentru acestia si creeaza un mesaj dedicat pentru oamenii de care ai nevoie. Acestia pot avea un anumit tip de personalitate sau valori care sa fie comune cu cele ale membrilor din echipa. Printr-un research poti afla ce le place sa faca, cum vor sa se dezvolte si ce ganduri privind cariera au pe termen lung.
Pentru strategia ta de comunicare in social media, alege principiul autenticitatii si adapteaza continutul fiecarui canal. Posturile disponibile pot fi publicate pe Linkedin sau Facebook, iar momentele importante din companie pot fi promovate, mai informal, pe o platforma precum Instagram.
Ofera oportunitati de evolutie
Dezvoltarea profesionala este un obiectiv al fiecaruia dintre noi. De aceea, este recomandat sa implementezi in companie programe de training si procese care sa ajute la instruire si la sporirea productivitatii. O alta idee este cea de a oferi constant feedback, cu plusurile si lucrurile de imbunatatit in performantele fiecarei persoane. Initiativele de recunoastere a angajatilor au un impact pozitiv asupra retentiei si ii ajuta sa simta faptul ca munca lor este apreciata. In mod evident, este necesar un sistem echilbrat de masurare a performantelor care sa poata oferi o viziune clara cu privire la ceea ce este important.
Angajatii se pot transforma , mai apoi, in buni ambasadori pentru brandul tau. Pentru asta, tine-i informatii cu privire la un cod al culturii si implementeaza un program prin care sa rasplatesti recomandarile brandului ca angajator. Daca ai nevoie de ajutor, exploratist iti pune la dispozitie solutii prin care poti forma un brand de angajator mai puternic.