Sari la conținut
Prima pagină » Ce inseamna HVAC si la ce se folosesc astfel de sisteme (P)

Ce inseamna HVAC si la ce se folosesc astfel de sisteme (P)

  Sistemele HVAC se refera la incalzire, ventilatie si aer conditionat. Definitia aceasta vine din prescurtarea din engleza care este H-heating, V-ventilation si AC-air conditioning.

  Orice incapare a unei firme mari sau a unui depozit are nevoie de instalatii HVAC, dar recomandarile nu se opresc aici si acestea pot fi folosite chiar si in case, dar si magazine mai mici, sali de sport, saloane de infrumusetare etc.

  Pentru a oferi o privire de ansamblu mai clara asupra acestui tip de sisteme le vom lua pe rand si vom explica ce face fiecare.

  Incalzirea se preteaza pentru locuinta proprie, cladirile de birouri, restaurantele, spatiile comerciale, serele, fabricile, uzinele si alte locuri care au nevoie sa pastreze o temperatura mai ridicata decat cea de afara pe timpul iernii. Sursele principale folosite pentru generarea caldurii sunt: arderea combustibilor, apa fierbinte, curentul electric, energia solara sau chiar mediul ambiental in cazul pompelor de caldura.

  Ventilatia se preteaza pentru orice incapare sau locatie care nu primeste destul de mult aer curat in mod natural. Astfel, daca nu ai nevoie sa schimbi temperatura, dar camera nu poate fi aerisita destul prin deschiderea unui geam sau nu exista geamuri, sistemul de ventilatie va plimba aerul de afara in interior prin intermediul ventilatiei naturale sau celei mecanice realizte cu ajutorul unui ventilator.

  Aerul conditionat este procesul prin care temperatura din incapere este racita cu ajutorul unei instalatii care functioneaza adesea cu freon. De asemnea, poate avea si rolul de a dezumidifica aerul si nu exclude si posibilitatea de a incalzi incaperea. Practic, aceasta fiind una dintre principalele greseli cand vorbim de aer conditionat deoarece toata lumea se gandeste ca acesta face doar frig, nu si caldura.

  Adesea, aceste trei sisteme care sunt menite pentru manipularea aerului si schimbarea temperaturii acestuia sunt instalate impreuna pentru a oferi comfortul necesar in interiorul cladirilor atat pe timp de vara, cat si de iarna.

  Ai putea spune ca aerul conditionat nu are nevoie de un astfel de sistem complicat pentru a functiona, dar este o diferenta intre a avea o sursa de aer rece dintr-o parte care s-ar putea sa raceasca doar un sfert de camera si a avea o instalatie profesionala care poate tine temperatura intre un anumit interval fara sa ii deranjeze pe cei din camera sau sa faca zgomot.

  Frigotehnics este o firma specializata in proiectarea si instalarea sistemelor HVAC si daca in urma celor expuse mai sus aveti nevoie de o astfel de instaletie, va invit sa apelati la ei. Pe acestia ii recomanda profesionalismul si gama extinsa de servicii pe care le ofera printre care se numara si proiectarea instalatiilor frigorifice, instalarea acestora, dar si service plus intretinere si solutii la cheie.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *