Sari la conținut
Prima pagină » Ce este si cum ne ajuta empatia?

Ce este si cum ne ajuta empatia?

    Empatia este acea trasatura de caracter care ne ajuta sa ne intelegem, atat pe noi insine, cat si pe cei din jurul nostru. Iar pentru a putea sa ne definim drept persoane empatice, este necesar sa fim foarte constienti de sine si sa avem un grad inalt de auto- intelegere si de empatie fata de propria persoana.

    Empatia mai poate fi numita abilitatea de a intelege emotiile celorlalte persoane si poate fi considerata principala abilitate responsabila de inteligenta emotionala a cuiva.

    Atunci cand vorbim despre empatie, putem sa o privim din trei perspective diferite: empatia afectiva, empatia cognitiva sau reglarea emotionala.

    Empatia afectiva este capacitatea de a simti emotiile celor din jur . Atunci cand cineva manifesta acest tip de empatie, acea persoana poate, de exemplu, sa simta durerea, bucuria, frica sau orice alta emotie ca pe a sa proprie.

    Empatia cognitiva este capacitatea de a intelege emotiile celor din jur. In aceasta categorie se pot incadra specialistii sau psihologii care inteleg emotiile pacientilor, fara a fi nevoie sa le simta.

    Reglarea emotionala este acea capacitate de a controla propriile emotii in raport cu ceea ce simt persoanele cu care interactionezi, acestea afectandu-te sau nu intr-o oarecare masura.

    Rolul empatiei este de a ne ajuta sa intelegem sentimentele si emotiile celor din jurul nostru, astfel incat sa putem actiona intr-un mod corespunzator. Se cunoste, de asemenea, faptul ca un grad crescut de empatie este asociat cu o viata sociala de succes.

    Empatia aduce o serie de beneficii in viata fiecaruia, iar printre acestea se numara:

    • Intelegerea nevoilor celor din jur
    • Intelegerea comunicarii nonverbale
    • Conflictele interpersonale sunt mult mai usor rezolvate
    • Actiunile si reactiilor celor cu care interactionezi pot fi anticipate
    • Poti ajunge sa ii motivezi pe cei din jur
    • Poti face fata mult mai usor negativismului si poti intelege temerile celor din jur
    • Poti sa ii tratezi pe cei din jur asa cum acestia isi doresc.

    Pentru a-ti putea dezvolta aceasta capacitate, este necesar ca in permanenta sa asculti cand celalalt vorbeste, sa observi oamenii din jurul tau si sa incerci sa ii cunosti pe cei care nu sunt de acord cu tine sau pe cei pe care ii percepi ca niste adversari.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *