Am vorbit intr-un alt articol despre amelioratorii de panificatie, iar acum este randul drojdiei sa devina subiect de scris.
Drojdia este un preparat industrial care se foloseste pentru dospirea aluatului. Astfel iau viata cozonaicii, covrigii, painea si multe alte produse de panificatie indragite. Drojdia este utilizata de brutari, bucatari si gospodinele din intreaga lume. Indiferent de forma acesteia (proaspata, ori uscata) nu lipseste niciodata din frigidere sau camare.
Toate produsele de panificatie pe care le consumati cu atata ardoare datorita prospetimii si bucuriei de amanca ceva cald, au in compozitie drojdie. Insa v-ati intrebat vreodata de cate tipuri este drojdia, cum se depoziteaza corect si pentru ce preparate specifice este dedicata?
De-a lungul timpului au fost dezovltate diferite tipuri de drojdii pentru ca brutarii si iubitorii de preparate proaspete sa aiba parte de cele mai bune ingrediente. Astfel, recunoastem pe piata prezenta drojdiei comprimate, a drojdiei lichide, drojdiei inactive si nu in ultimul rand drojdia uscata instant, utilizata mai ales in prepararea painii.
Drojdie comprimata
Este cel mai cunoscut sortiment de drojdii utilizate in industrializare. Aproixmativ 35% din compozitia lor este uscata, fapt ce o face foarte sfaramicioasa si usor de integrat in aluat. Se pastreaza la temperaturi scazute si deoarece se foloseste in tarile unde industrializarea este dezvoltata, vine in pachete mari.
Drojdie inactiva
Drojdia inactiva sau dezactivata are o putere de reducere enroma, fapt ce ii permite expansiunea extrema a aluatului. Este o alternativa naturala, usor de folosit si depozitat. Este tot o forma de dorjdie uscata, dar in general vine sub forma de fulgi, granule ori pulbere si prezinta diferite arome placute.
Drojdie lichida
Drojdia lichida este dorjdia comprimata de alta data deoarece la acea vreme asa era comercializata. Bucatarii de renume care isi doresc sa reinventeze tehnicile vechi au revenit asupra utilizarii drojdiei lichide. Este utilizata pe post de agent de crestere atat in aluati sarate, cat si in aluaturi dulci.
Drojdie uscata
Drojdia uscata are capacitatea de se adapta instant pentru ca aluatul sa creasca frumos si uniform. Drojdia uscata instant produsa de Lesaffre de exemplu are o putere de fermentatie mai mare cu pana la 40% in comparatie cu alte drojdii. Este usor de utilizat si fata de alte tipuri de drojdie, ocupa mai putin spatiu de depozitare.