Limbile de circulație internațională sunt limbi vorbite de cel mai mare număr de oameni de pe glob. Dintre acestea face parte și limba engleza, care merită învățată la orice vârstă.
E adevărat că unele elemente lingvistice, cum ar fi pronunția, sunt stăpânite mai bine cu cât limba este învățată mai devreme, ceea ce înseamnă că unui adult îi va fi mai greu să învețe o limbă nouă și să ajungă să o vorbească ca un nativ.
Învățarea unei alte limbi încă din copilărie are multe avantaje, atât din punct de vedere cognitiv, cât și din punct de vedere educațional și social.
În cele ce urmează, vorbim despre avantajele învățării limbii engleze, de la ce vârstă este bine ca cei mici să se apuce de studiu și cum să alegi cursul de limba engleză potrivit.
Avantajele învățării limbii engleze în copilărie
· Crește capacitatea de învățare a unei limbi noi
Învățarea unei limbi noi de la o vârstă fragedă încurajează bilingvismul și îi ajută pe copii să învețe mai repede și alte limbi străine.
· Sprijină dezvoltarea cognitivă a copilului
Combinarea limbii materne cu o limbă străină contribuie la programarea circuitelor neuronale. Mintea copilului devine mai flexibilă și mai agilă, dezvoltându-i capacitatea de a oferi un răspuns rapid atunci când este nevoie.
· Îmbunătățește performanța academică
Exprimarea în două limbi încă din copilărie îmbunătățește capacitatea copilului de a comunica și îi dezvoltă concentrarea selectivă, ajutându-l să rezolve mai rapid diverse probleme.
· Deschide uși către un viitor luminos
Cunoașterea a două limbi într-o lume globalizată va contribui la dezvoltarea socială și profesională a copilului, pe lângă faptul că îl va ajuta să descopere culturi diferite.
Dacă te întrebi care este cea mai potrivită vârstă pentru învățarea unei limbi străine, ei bine, niciodată nu e prea devreme. Expunerea copilului la o limbă străină încă din copilărie este cea mai bună abordare atunci când vine vorba de promovarea bilingvismului.
Sfaturi despre cum să alegi cursul de engleză potrivit
Atunci când alegi cursul de engleză potrivit, există câteva aspecte pe care e bine să le iei în considerare, precum:
Cursul să fie ținut de un vorbitor nativ de limba engleză
Este util ca profesorul de engleză să fie vorbitor nativ, deoarece predarea unei limbi nu înseamnă doar stăpânirea ei, ci și cunoașterea ei din punct de vedere cultural. Un profesor de engleză care este vorbitor nativ va ajuta copilul să pronunțe corect și să vorbească în mod natural și spontan.
Profesorul să aibă certificare pentru profesia didactică
Profesorul de engleză trebuie să fie calificat. Nu te baza doar pe faptul că profesorul este vorbitor nativ pentru că nu este suficient ca el să cunoască foarte bine limba engleză. În procesul de învățare intervin mulți factori care contribuie la desfășurarea corespunzătoare a lecțiilor.
Profesorii de limba engleză calificați sunt absolvenți ai unor cursuri pedagogice și au cunoștințele necesare pentru a lucra cu copiii. Acești profesori sunt pregătiți să identifice nevoi, să creeze materiale didactice eficiente, să evite activitățile inutile și să se adapteze la profilul elevilor.
Cursul să nu fie exclusiv online
Mare atenție la cursurile 100% online. În procesul de învățare a limbii engleze sau a oricărei alte limbi străine, copilul trebuie să interacționeze, să se exprime, să simtă.
Metodele online îl pot ajuta să-și dezvolte vocabularul și să învețe gramatica limbii, dar nu sunt suficiente. Pe parcursul cursului fizic, copilul interacționează și comunică cu ceilalți.
A vorbi o limbă înseamnă a stabili o comunicare interumană cu obiective clare, adică a te afla în situații care determină nevoia de a înțelege și de a fi înțeles de interlocutori. Acest lucru nu exclude importanța cursurilor online, dar ele trebuie combinate cu cele fizice pentru ca succesul să fie garantat.
Cursul să fie ținut individual sau într-un grup restrâns
Metodele eficiente se bazează pe practică și interacțiune. Când grupul este mai mare de 12 persoane, este practic imposibilă captarea și menținerea atenției elevilor. Un număr mare de elevi într-o clasă nu permite profesorului să se ocupe în mod corespunzător de toți elevii. De aceea, este bine să cauți un curs de grup la care participă maximum 12 persoane.
Cursul de grup este un curs interactiv care îi determină pe copii să se motiveze unii pe alții și să împărtășească momente mai ușoare sau mai puțin ușoare pe parcursul desfășurării sale.
Cursurile particulare (individuale) sunt, fără îndoială, foarte utile și eficiente, dar numai dacă limba engleză îi este predată copilului de către un profesor calificat.
Frecvența să fie stabilită în funcție de timpul liber al celui mic
Un curs intensiv trebuie să fie de minimum 6 ore pe săptămână. Este deosebit de eficient pentru începători (de la A1 până la B2) și pentru pregătirea examenelor de limba engleză. Alegerea unui curs intensiv este, de asemenea, foarte benefică pentru menținerea motivației, deoarece copilul va progresa mai ușor.
Un curs de doar 3 ore pe săptămână este o opțiune bună dacă nu vrei să grăbești copilul. De asemenea, este cea mai bună opțiune pentru copiii care au deja multe activități extrașcolare și dispun de puțin timp.