Sari la conținut
Prima pagină » Arta războiului – o carte de citit în adolescență

Arta războiului – o carte de citit în adolescență

  Cartea lui Sun Tzu ne oferă o gândire de acum mii de ani, dar care încă pare de actualitate. Ea ne înfățisează sub forma unor sfaturi multe dintre strategiile și tacticile ce trebuie folosite în diferite situații atunci când se poartă o bătălie spre a fi câștigată.

  Arta războiului

  Conform celor spuse de generalul chinez, pentru a ieși victorios trebuie să respecți anumite reguli. Acel general ce se supune acestor reguli dictate de natură și dacă ține seama de modificările ce le face dușmanul și acționează în consecință, acela va ieși victorios. Sun Tzu zice: “În vechime, cei care erau experimentați în arta războiului erau invincibili, așteptau ca inamicul să fie vulnerabil și nu se angajau niciodată în luptă dacă prevedeau că sfârșitul nu era în avantajul lor.”

  Scrierile pe care ni le-a lăsat Sun Tzu (cunoscut și ca Sun Wu sau Sunzi) au mai multe traduceri în zilele noastre. Eu am ales versiunea oferită de Editura Nicol, publicată în 2012. Aici, la fel ca și în celelalte traduceri, cartea e structurată în 13 capitole ce se intitulează în felul următor: Estimări preliminare, Angajarea trupelor, Mișcarea trupelor, Dispunerea armatei, Potențialul, Puncte slabe și puncte tari, Înfruntarea directă și indirectă, Cele nouă schimbări, Marșurile, Topologia, Cele nouă feluri de teren, Atacul cu foc, Folosirea spionilor.

  Lectura mi s-a părut una plăcută, deloc grea și foarte educativă. La finalul cărții am ajuns la concluzia că noi, oamenii de rând, politicienii, directorii firmelor și mulți alții putem aplica anumite principii și idei aflate după ce am terminat de citit spre a avea succes în multe dintre domeniile în care activăm. Dacă respectăm ce am învățat ce e scris între copertele acestei cărți vom putea ne ținem la distanță persoanele ce ne vor răul și în același timp vom deveni mai chibzuiți în luarea deciziilor de zi cu zi.

  Și că tot avem un alt articol în care vorbim despre audiobook pro sau contra, Arta Războiului este o carte foarte ușor de citit/ascultat datorită faptului că există și în format audio pe multe canale de YouTube sau site-uri, nu doar fizic.

  Articol trimis de Georgiana.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *