Sari la conținut
Prima pagină » Al doilea monitor pentru lucrul de-acasă: ergonomie și productivitate

Al doilea monitor pentru lucrul de-acasă: ergonomie și productivitate

Lucrezi de acasă și ai ajuns în punctul în care munca necesită un al doilea monitor? Fie grafică sau programare, să ai echipamentul necesar de lucru îți poate fi de ajutor indiferent de domeniul în care lucrezi.

Un spațiu bine pus la punct te poate ajuta să fii mai organizat și mai productiv. Astfel, trebuie să alegi echipamentele potrivite pentru birou – scaunul trebuie să fie reglabil și să îți mențină spatele într-o poziție corectă, masa trebuie să aibă înălțimea potrivită pentru tine, iar ecranul trebuie să satisfacă cerințele jobului. Motiv pentru care uneori e necesar un al doilea monitor pentru un flux de lucru mai lin.

Cu toate acestea, se întâmplă ca monitorul să nu fie inclus pe lista de cheltuieli necesare, fiind considerat mai degrabă un moft. Însă, dacă și pentru tine a devenit necesar pentru buna desfășurare a lucrurilor, merită să-ți reconfigurezi biroul astfel încât să te ajute să-ți faci treaba mai bine. Poți solicita un împrumut rapid online ca să faci rost de banii necesari. În acest fel investești în sănătatea ta și vei fi mai productiv la locul de muncă.

Mai jos ai câteva beneficii ale lucrului cu două monitoare și câteva sfaturi pentru o configurație cât mai eficientă a spațiului de lucru.

Organizarea spațiului de muncă

Observă cu atenție biroul tău de lucru, modul în care stai la masă și felul în care te simți. Deși laptopul este unul dintre echipamentele care îți oferă multă mobilitate, să lucrezi doar cu acesta la birou nu e tocmai benefic din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, dacă lucrezi la laptop, știi deja că avem cu toții tendința să înclinăm constant capul în jos pentru a privi ecranul. Stăm ghemuiți pe scaun, cu capul în față și în jos spre ecranul laptopului, cu bărbia în piept. De aceea apar durerile de gât și ceafă, problemele de postură generală, oboseala oculară, durerile musculare, tensiunea în umeri.

Prin urmare, înălțimea nepotrivită a ecranului afectează concentrarea, starea fizică și eficiența în îndeplinirea sarcinilor.

Ai putea rezolva o parte din aceste probleme dacă alegi să lucrezi cu încă un monitor montat pe un suport reglabil. Din acest punct de vedere, trebuie să fii atent la următoarele aspecte: înălțimea și alinierea corectă a monitorului, unghiul de privire și distanța până la ecran.

Ideal este ca ochii să fie în linie cu ecranul și să privești lejer înainte și ușor în jos, tendință naturală în momentele de repaos. Privirea ar trebui să fie la 5-10 cm sub bara de sus a monitorului.

Confort, concentrare, productivitate

Când lucrezi cu două ecrane, ești mai alert și poți lucra mult mai rapid. Indicat este să folosești ecranul laptopului pentru activități cu puțină interacțiune, iar pentru activitatea principală să lucrezi pe monitorul extern.

E mult mai ușor să plimbi privirea de pe un ecran pe altul decât să închizi și să deschizi constant ferestrele programelor pe care le folosești. De asemenea, diagonala mai mare a ecranului face mai ușor lucrul cu tabele și documente unul lângă altul.

Costuri

Pentru că petreci câteva ore bune pe zi în fața calculatorului, ar fi indicat să alegi un monitor de calitate și care să fie potrivit pentru genul de muncă pe care îl faci. Importanța alegerii unui monitor bun este majoră pentru că este unul din principalele mijloace de interacțiune cu calculatorul sau laptopul tău, oferindu-ți confortul vizual de care ai nevoie.

Performanța unui monitor este de obicei determinată de un număr de factori și nu de o singură caracteristică, cum ar fi dimensiunea ecranului, de exemplu. Printre acestea se numără raportul de aspect, consumul de energie, rata de reîmprospătare, raportul de contrast, timpul de răspuns, rezoluția afișajului și altele.

Dacă un ești nici grafician, nici programator, un monitor Full HD în momentul de față este suficient și nu costă foarte mult, dar dacă totuși nu ți-l permiți, nu rata nici magazinele care vând second-hand, unde poți găsi monitoare de calitate, la prețuri convenabile și care au chiar și garanție.

Poți, de asemenea, să soliciți un credit de nevoi personale pentru a întregi suma de care ai nevoie pentru achiziție. Ca să îți estimezi costurile creditului, folosește un simulator credit nevoi personale. Găsești acest instrument pe site-ul instituției de la care dorești să faci împrumutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *