Sari la conținut
Prima pagină » 7 lucruri pe care nu le știai despre ouă: Albușul îți spune cât sunt de vechi

7 lucruri pe care nu le știai despre ouă: Albușul îți spune cât sunt de vechi

  Ouăle sunt considerate de mult de către nutriționiști un superaliment și posibil cel mai delicios fel în care organismul nostru poate primit nutrienți, proteine și toată gama vitaminelor B. Și, în ciuda micilor controverse, experții sunt de acord în privința unui lucru: o dietă sănătoasă include ouăle de găină.

  Un studiu a descoperit că un mic dejun la care se consumă doar ouă, comparat cu unul în care se consumă cereale cu lapte sau cu lipsa micului dejun, ajută la prevenirea poftelor de dulce și de mâncăruri grase pe tot parcursul zilei.

  Descoperă 7 lucruri pe care nu le bănuiai despre ouă:

  1. Gălbenușul ajută la dezvoltarea creierului

  Gălbenușul de ou reprezintă una dintre cele mai bogate surse alimentare în complexul de vitamine B și în special a colinei, care e asociată cu funcțiile neurologice bune și reducerea inflamațiilor. Mai mult, există surse care susțin că, atunci când e consumată în timpul sarcinii, ajută la dezvoltarea fetală a creierului.

  Iar o dietă bogată în colină e asociată, susține Drew Ramsey, un medic psihiatru specializat în dietă, la fericire, cu ajutorul hormonilor și neurotransmițătorilor secretați de creier.

  2. Ouăle sunt proteina perfectă

  În privința calităților sale, oul primește calificativ maxim în ceea ce privește proteinele conținute, pentru că toate pot fi absorbite și folosite de organism, susține medicul Cynthia Sass, pentru Huffington Post.

  3. Vârsta găinii contează atunci când vine vorba de calitatea oului

  Când e vorba de măsurarea calității, vârsta găinii e cea care contează, un studiu descoperind că găinele tinere, de 28 de săptămâni și cele bătrâne, de 97 de săptămâni, produceau ouă cu gălbenuș mai mare decât găinile de vârstă mijlocie. Cei care au făcut studiul sfătuiesc producătorii să folosească pentru comercializare ouăle găinilor tinere și foarte bătrâne, iar ouăle găinilor de vârstă medie să fie folosite în industria alimentară.

  4. Culoarea gălbenușului contează

  Culoarea pală a gălbenușului sau cea puternică nu are legătură directă cu sănătatea oului, ci mai degrabă cu dieta găinii: găinile crescute în ferme în care sunt lăsate libere au o dietă mai variată, cu multă iarbă, care le face să producă ouă cu gălbenuș de o culoare mai intensă.

  5. Indiciul albușului cu privire la cât de vechi e oul

  Ouăle mai vechi au, atunci când le spargi, un albuș transparent, în timp ce albușul de la ouăle proaspete are un aspect opac, lăptos.

  6. Culoarea cojii nu contează

  Indiferent dacă e albă, maro sau cu picățele, culoarea cojii nu oferă indicii despre sănătatea găinii sau a oului ci doar despre penajul găinilor și, eventual, rasa lor.

  7. Cât timp sunt bune ouăle

  Cu toate că reglementările internaționale de sănătate și alimentație susțin că ouăle trebuie să fie vândute timp de o lună de la ambalarea lor, care se poate face timp de 30 de zile după ce au fost ouate, durata de viața a ouălor e mai mare decât am crede. Conform Departamentului Agriculturii american (USDA), ouăle ar putea fi bune pentru consum și la 3 până la 5 săptămâni de la data expirării și, punând la socoteală și ambalarea și comercializarea, ouăle ar putea fi bune timp de aproximativ 3 luni, ținute în condiții recomandate.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *