Vorbești singur
Cu toții ne-am aflat la un moment dat în această situație. Fie am făcut ceva prostesc și am început să ne auto mustrăm, fie am început o mică dezbatere cu propriul eu. Brusc ne transformăm într-o persoană nebună. Totuși, a vorbi cu tine însuți nu este o nebunie. Toți o facem cel puțin o dată la două zile, unii dintre noi chiar de mai multe ori pe zi, iar asta e ok; e un semn că totul e în regulă. Spre exemplu, s-a dovedit că elevii care vorbesc cu ei înșiși au rezultate mai bune. Studiile au demonstrat că acest obicei te ajută să stai concentrat și să fii mai atent. Deși este un fenomen perfect normal, societatea blamează acest comportament. Copiii mici vorbesc extrem de mult cu ei înșiși, însă pe măsură ce cresc se opresc din asta pentru că adulții le spun că nu e bine.
Repeți aceeași poveste la nesfârșit
Lumea începe să se plictisească și să te evite atunci când spui o poveste pentru a nu știu câta oară. Studiile arată însă că deși ne amintim faptul că am mai rememorat o poveste, ne este extrem de greu să ne aducem aminte căror persoane le-am spus-o.
Îți scapi telefonul
Să-ți scapi telefonul din mână nu e un lucru jenant, dar să-l scapi în toaletă cu siguranță e. Se pare însă că asta se întâmplă la una din cinci persoane. De ce? Pentru că o mare parte din oameni folosesc mobilul când se duc la budă; fie se joacă, fie navighează pe net, fie vorbesc cu diferite persoane… Probabil și tu ai făcut așa ceva!
Minți că ai văzut un anume film
Ne lăudăm constant amicilor că am văzut filme sau am citit cărți importante, deși știm foarte bine că lucrurile nu stau deloc așa. Este pur și simplu o încercare de a părea mai deștepți. Nimeni nu spune că a vizionat o comedie romantică sau că a citit o carte de Sandra Brown.
Nu reușești să deschizi o ușă
Probabil nimic din această listă nu e mai jenant decât să te afli în fața unei uși și să nu fii capabil să o deschizi din prima încercare. Nu-ți face griji, nu e vina ta, e vina arhitecților care proiectează uși frumoase, de cele mai multe ori asemănătoare ca aspect, dar care se deschid complet diferit. Iar acest lucru creează confuzie chiar și atunci când pe ușă scrie ,,trage“ sau ,,împinge“.
Încurci versurile melodiilor
Ești cu prietenii tăi în mașină și cântați împreună versurile melodiei care răsună din boxe. La un moment dat, toată lumea se uită la tine ciudat pentru că ai încurcat rău de tot versurile. Explicația științifică e destul de simplă!
Atunci când vorbim cu cineva, percepem o parte din lucrurile pe care ni le spune urmărindu-i mișcările buzelor. Dacă vorbește cu accent sau nu o putem înțelege foarte bine din cauza zgomotului, umplem golurile uitându-ne la fața vorbitorului. Când însă ascultăm muzică, nu avem acest avantaj vizual, dispar și începem să auzim greșit lucrurile. Odată ce începem să fredonăm greșit versurile, ele devin extrem de greu de uitat; este mai ușor să reții informațiile prezentate cu ajutorul muzicii, decât dacă ele ți-ar fi comunicate pur și simplu.