Deși corpul are o mulțime de organe vitale fără de care nu putem trăi, creierul este cel mai important organ deoarece acesta este prea complicat în momentul de față și nu poate fi înlocuit, transplantat sau vindecat în cazul unor probleme mentale.
În interiorul creierului au loc milioane de conexiuni și procese care ne ajută să controlăm celelalte funcții ale corpului, dar și să înțelegem lumea din jurul nostru. Prin urmare, ca să-l protejezi și să îl ții la capacitate maximă de funcționare trebuie să ai în vedere câteva aspecte.
Consumul excesiv de cafea dăunează creierului deoarece îl face pe acesta să creadă că încă ai energie pentru orice sarcină când în realitate tu ești extenuat de mult. Cu toate astea, 100mg de cafea pe zi este cantitatea recomandată care chiar poate să îmbunătățească funcțiile creierului. Prin urmare, problema apare atunci când se fac excese.
Loviturile repetate la cap provenite în urma sporturilor de contact pot lăsa leziuni serioase care se pot transforma în timp în boli precum Parkinson.
Expunerea îndelungată la diferite device-uri este considerată o altă problemă cu care se confruntă oamenii din generația noastră și ideal ar fi să mai iei pauze de la televizor, laptop și smartphone. Ca și în cazul cafelei, excesele pot dăuna grav și chiar există situații în care gameri au făcut maratoane de zeci de ore de jocuri și au decedat.
Lipsa somnului este poate cea mai cunoscută cauză care poate duce la diferite afecțiuni ale organelor din corp. Corpul nostru are nevoie de odihnă și odată cu lipsa ei apar probleme precum lipsa de concentrare, durerile și afecțiuni ale memoriei.
Dacă nu bei destul de multă apă, deshidratarea afectează creierul mai mult decât corpul deoarece în timp ce corpul este 70% apă, creierul este 80% apă și nu are vreo sursă de stocare a lichidelor, deci trebuie întotdeauna să te reîncarci cu apă.
Căldura extremă afectează creierul deoarece îi încetinește funcțiile. Deși în majoritatea cazurilor nu lasă leziuni de durată, expunerea la soare sau la surse puternice de căldură pe o perioadă îndelungată cu siguranță te va afecta.
Viciile precum alcoolul, fumatul și drogurile afectează creierul și cred că nu mai e cazul să spunem de ce.
Evită consumul de zahăr și mâncare de tip fast food în exces deoarece cantitatea ridicată de zahăr te va transforma într-o persoană hiperactivă pe moment, dar care și-a consumat rezervele de energie din viitor. Practic, zahărul nu îți dă mai multă energie, ci împrumută din energia din viitor.
Continuă să-ți stimulezi creierul și memoria prin diferite metode precum ar fi jocurile de strategie și exercițiile de memorie, scris, etc. Acesta este ca un mușchi și dacă îl ignori își pierde din putere.
Lipsa oxigenului și traiul în zone poluate reprezintă alte amenintări asupra integrității mecanismului care conduce tot ce se întâmplă în corpul tău.