Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafón
Umbra vântului este o carte cu şi despre cărţi şi face parte din trilogia Cimitirul Cărţilor Uitate, alături de Jocul Îngerului şi Prizonierul Cerului. Acţiunea are loc în Barcelona anului 1945, un oraş măreţ, întunecat de umbrele războiului. Un anticar văduv îşi duce băieţelul de 11 ani, pe Daniel, la Cimititul Cărţilor Uitate, un anticariat cu cărţi foarte rare, unde îi spune să îşi aleagă o carte. Daniel alege Umbra vântului de Julian Carax, un volum enigmatic, pe care îl citeşte într-o noapte. Fascinat de carte, puștiul porneşte în căutarea altor opere de Julian Carax. Însă descoperă cu stupoare că cineva distruge, pe rând, fiecare carte scrisă de acesta. Care ar putea fi motivul din spatele acestei uri? Vă invităm să descoperiți citind Umbra vântului. Este o lectură magică, poetică, misterioasă, spumoasă, presarată cu intrigi la fiecare pas, cărţi, multe carţi şi personaje de un realism izbitor.
Hotul de cărţi de Marcus Zusak
Hoţul de Cărţi este povestea lui Liesel Meminger, o fetiță care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este repartizată, după moartea mamei, la o familie adoptivă. Deși tatăl adoptiv este cel care o învață să citească, dragostea pentru cărți a lui Liesel se naște cu multe înainte de asta. Mai exact, în trenul unde fratele ei moare, înainte de a ajunge la destinație. La înmormântare, Liesel găsește o carte denumită Manualul Groparului, pe care decide să o păstreze. Ulterior, Liesel ajunge să găsească alinarea doar în lectură. Expusă ororilor regimului nazist, într-un timp în care cărţile erau strânse şi incendiate, Liesel realizeză puterea cuvintelor şi începe să fure cărţi, inainte ca acestea sa fie incendiate.
Viermele de mătase de Robert Galbraith (J. K. Rowling)
Perfectă pentru iubitorii de ficţiune poliţistă, Viermele de Matase este a doua carte din seria Cormoran Strike. De data aceasta, Strike anchetează dispariţia scriitorului Owen Quine, un scriitor care dispare în mod misterior după ce finalizează munca la un nou roman. Unul care ar putea dezvălnui foarte multe despre apropiații săi. Ce s-a întâmplat cu Quine și cât de mult rău poate face o operă de ficțiune? Este un răspuns pe care îl poți afla doar citind Viermele de mătase. Este un roman poliţist în care răsturnările de situaţie se învârt tot în jurul unei cărţi! Perfect pentru Ziua Cărţii, nu credeţi?
Fahrenheit 451 de Ray Bradbury
Fahrenheit 451 este temperatura la care ia foc hârtia. Un roman distopic tulburator în care cititiul şi cărţile sunt interzise de stat, fiind considerate pline de controverse şi deci, lipsite de importanţă. Cărţile sunt arse pentru că instigă la gândirea independentă, considerată un inamic al fericirii în această lume distopică. Datoria pompierilor este aceea de a da foc caselor în care găsesc cărţi. Când ne gândim la perspectiva unei lumi în care cărţile sunt interzise şi incendiate, sincer, ne cam ia cu fiori. Însă recomandăm această carte pentru că este genul de lectură care deschide ochii şi te pune pe gânduri.
Fata care citea în metrou de Christine Féret-Fleury
Scurtă şi ideal de lecturat în călătoria cu metroul, autobuzul sau tramvaiul, Fata care citea în metrou, este o poveste în care ne regăsim cu ușurință. Acţiunea are loc în superbul Paris, unde Julie merge cu metroul în fiecare zi, iar marea ei plăcere este să vadă ce citesc ceilalţi călători. Viata ei monotonă şi rutina de zi cu zi, îi sunt colorate de fata care plânge la pagina 247, colecţionarul de ediţii rare sau de doamna în vârsta care citeste tot drumul. Într-o zi, Juliette decide să coboare mai devreme şi să o ia pe un drum ocolitor. Iar acest lucru îi va schimba viaţa. Dacă ți se pare interesantă, îți mai spunem și că romanul este presarat cu recomandări de cărţi, deci cu siguranță îți va adăuga câteva titluri noi pe lista de lecturi.
Matilda de Roald Dahl
Matilda este o fetiţă foarte inteligentă cu o familie ignorantă care nu îi poate înţelege valoarea. La şcoală o are pe Miss Honey, o profesoara caldă şi bună care o înţelege cu adevarat. Este fericită la şcoală, dar fericirea îi este întunecată de dna. Trunchbull, directoarea şcolii. Deşi viaţa ei nu este prea roz, Matilda îşi găseşte puterea în cărţi şi reuşeşte prin farse şi mici năzdrăvănii să îşi schimbe viaţa. Matilda este fetiţa care ne învaţă să iubim cărţile pentru că ele ne dau putere să răzbim în viaţă. Deşi este o carte pentru copii, putem spune că nu are vârsta, iar adulţii o savurează cu aceaşi poftă. Este o lectură scurtă, amuzantă şi plină de cărţi, perfectă pentru cei mici, dar şi pentru cei mari.
Dacă într-o noapte de iarnă un călător de Italo Calvino
Dacă într-o noapte de iarnă un călător este un roman experimental, o operă de artă, în care Calvino scoate la iveală zece începuturi de roman, fiecare cu personaje, subiecte şi stiluri cu totul diferite. Cei doi protagonişti, Cititorul şi Cititoarea, se străduiesc să descopere misterul acestor romane începute, dar neterminate. Cartea este, în același timp, despre povestea de dragoste dintre cei doi protagonişti, dar şi despre natura solitară a lecturii şi odată despre dificultăţile pe care le întâmpină un scriitor. Este un roman despre literatură, dragoste şi scris care îţi pune la încercare imaginaţia.
Biblioteca nopţii de Alberto Manguel
Nu se putea sa nu strecuram in lista si o recomandare de non-ficțiune. Biblioteca nopții ne poartă într-o istorie a literaturii, de la biblioteca din Alexandria și până la biblioteca personală a lui Charles Dickens. De la bibliotecarul polonez care a salvat cărţi, la biblioteci interzise, sau la biblioteca imaginară a contelui Dracula. Biblioteca Nopţii este un tur virtual care ne arată că bibliotecile sunt muzee ale memoriei şi a experienţei umane. Nouă ni se pare, de asemenea, o carte care se potrivește perfect drept cadou pentru un bibliofil desăvârșit.
Bibliotecara de la Aushwitz de Antonio G. Iturbe
O altă poveste minunată, dar tulburătoare, în care cărţile reprezintă izvorul din care oamenii îşi alimentează puterea de a merge mai departe. Romanul se bazează pe povestea adevarată a Ditei Kraus, supravieţuitoarea unui lagăr de concentrare nazist. Au cărțile puterea de a ne salva de tot răul din lume? O întrebarea complicată. Bibliotecara de la Auschwitz vorbește, pe de-o parte, despre încercarea Ditei de a crea o bibliotecă pentru prizonierii din lagăr, fiind presărată cu numeroase gânduri despre dragostea pentru cărți și cum ne pot da acestea puterea de a merge mai departe.
Citind Lolita în Teheran de Azar Nafisi
Un bestseller internaţional care a stat 117 săptămâni pe lista The New York Times a celor mai vândute cărţi. Într-o lume în care universităţile sunt închise, iar cultura artistică este cenzurată, Azar Nafisi, o profesoară din Republica Islamică Iran, îşi strânge elevele preferate în propria sufragerie, unde lectureaza cărţi ale autorilor clasici occidentali. Romanul vorbeşte despre curajul şi viaţa femeilor din acea lume şi despre puterea cărţilor de a-ţi elibera gândirea. Citind Lolita în Teheraneste o celebrare a cărţilor, a scriitorilor şi a gândirii libere.