By TineriiDezbat On Wednesday, April 29 th, 2015 · no Comments · In

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică) şi de partenerii implicaţi în derularea Concursului Naţional „Tinerii Dezbat” – Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice -, au organizat marţi, 28 aprilie 2015, ora 11:00, la Centrul Inforeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, o conferinţă de presă dedicată prezentării bilanţului la 6 ani de la lansarea şi obiectivelor pentru perioada următoare.

TineriiDezbat-conferintapresa (1)

În cuvântul de deschidere, Monica Cristina Anisie, Director în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice a arătat importanța organizării competiției cuprinse în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către MECS. „Având în vedere valoarea formativă, Ministerul Educației a încurajat dezbaterea de tip educațional și o va face în continuare. În următorii ani ne propunem să introducem o secțiune de avansați pentru ca profesorii să participe în număr cât mai mare cu echipe atât la secțiunile de începători, cât și la cele de avansați.” Aceste perspective de extidere vor fi supuse consultării, urmând a se concretiza, într-un nou regulament.

TineriiDezbat-conferintapresa (4) TineriiDezbat-conferintapresa (6)

Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR – partenerul tehnic al concursului, a subliniat importanța unui demers comun alături de minister. „România ocupă ultimul loc în Europa după indexul de toleranță și incluziune al cetățenilor, conformSocial Progress Index. Debate-ul sau discuția deliberativă fac parte, prin opționalul de dezbateri și prin Tinerii Dezbat, din eforturile ARDOR-MECS de a crește cetățenia activă. Prin acest concurs, 2000 de copii au fost încluși în program. Am pornit de la un proiect pilot în 8 școli și am ajuns să atingem 30% din liceele din România.” a concluzionat acesta.

TineriiDezbat-conferintapresa (13)

Doris Mircea, reprezentant cu însărcinări speciale, coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a subliniat de asemenea importanța dezbaterilor în formarea tinerilor. „Pe 25 aprilie, s-au împlinit 10 ani de la semnarea Acordului de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeană, tolerața fiind una dintre valorile importante promovate de UE. Programul acesta este unul care a demonstrat prin rezultate și cred că este important să-i asigurăm continuitatea pentru că tinerii reprezintă viitorul României. Doar prin acțiuni susținute, continue, vom reuși să depășim poziția din clasamentul actual și proiectul Tinerii Dezbat reprezintă un demers semnificativ.”

TineriiDezbat-conferintapresa (8) TineriiDezbat-conferintapresa (9)

Prezenți la eveniment, reprezentanții DRI, CNCD, Reprezentanței UNICEF în România și Romanian-American Foundation au subliniat plus valoarea proiectului: munca în echipă, înlăturarea prejudecăților, a stereotipurilor, un cadru relaxat pentru formarea viitorului public speaker avizat și conștient de valorile cetățeniei democratice. Au fost de asemenea propuneri ca proiectul să se adreseze și ciclurilor gimnaziale.

„Promovarea principiului egalității presupune prevenția și identificarea unor instrumente pragmatice pentru schimbarea mentalităților. Dialogul, dar mai ales dezbaterea, este un astfel de instrument, exercitarea principiului libertății de exprimare cu responsabilitate. Subiecte sensibile sunt puse în dezbatere, iar tinerii învață să le dezbată fără să incite la ură – o problemă reală a societății de astăzi. Competițiile de debate implică muncă în echipă, una dintre căile prin care dobori prejudecăți și stereotipuri, alături de pregătirea dinainte și de respectarea regulilor de dezbatere.” a declarat Csaba Asztalos,membru în Consiliul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. „Este o onoare pentru noi să avem astfel de parteneri. Apreciem deschiderea ministerului pentru o idee atipică.” a concluzionat Csaba Astalos.

Luminița Costache, specialist în educație în cadrul Reprezentanței UNICEF în România a făcut o recomandare: „Aș dori să luăm în considerare ca în viitor să găsim căi de a dechide dezbaterile către comunitatea din care face parte șocala.” De asemenea, Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, a asigurat partenerii de tot sprijinul instituției pe care o reprezintă: „DRI oferă de la bun început programe educaționale complementare, iar Tinerii Dezbat este un bun exemplu de program în care tinerii dezbat principiile valorilor europene și își dezvoltă abilitatea de a dezbate și de a asculta. Sprijinim cu suflet și pasiune desfășurarea concursului.”

Punctul de vedere al Romanian-American Foundation a fost prezentat de Suzana Dobre, director programe educaționale: „RAF s-a alăturat la ediția a V-a, plăcut surprinși că există un program progresist într-un sistem care nu e deschis la astfel de programe. De asemenea, e un avantaj că Tinerii Dezbat este un program nu doar al MECS, ci organizat în parteneriat cu instituții publice și ONG-uri care oferă susținere financiară, logistică sau expertiza lor. Ansamblul cooperării e rar întâlnit și ne-am dori să-l vedem exersat și în alte locuri.”

La finalul conferinței de presă, au luat cuvântul reprezentanții beneficiarilor direcți ai Concursului Național „Tinerii Dezbat”: Liliana Zaschievici și Theodora Dumitru, profesor și elev la Colegiul Național „Mihai Viteazu”. „Sunt veterană a dezbaterilor din 2005. Pe măsură ce s-au format ca debateri, au format și alte generații de elevi. Cred că acești tineri vor fi mai puțin expuși manipulării și alegători cu mai mare discernământ. Debate-ul este un exercitiu care se întoarce în cetate.” a menționat Liliana Zaschievici, Inspector școlar de Socio-Umane.

Parte din echipa finalistă a etapei naționale din 2014, Theodora Dumitru a vorbit despre beneficiile directe ale competiției pentru ea și colegii săi. „Ceea ce e diferit la concursul Tinerii Dezbat față de o olimpiadă, e că aici se trece de limita competitivității. Fiecare meci de debate se încheie cu o strângere de mână, semn al toleranței și înțelegerii. Tinerii Dezbat oferă oportunitatea elevilor și profesorilor să pătrundă în cadrul comunității ARDOR. E o comunitate cu oameni frumoși care mai degrabă ascultă și evaluează înainte de a judeca o persoană. Asta ne ajută pe noi, tinerii, sî învățăm să facem alegeri corecte. Asta încearcă, cred eu, toți cei de față: să investească în viitor.”

Ediția din acest an se desfășoară în toată țara în perioada 23 martie – 15 iunie 2015. Astfel, peste 180 de licee și colegii și-au înscris echipe formate dintr-un profesor coordonator și trei elevi pentru a reprezenta unitatea de învățământ în „olimpiada dezbaterilor”. În aceste zile, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, se hotărăsc locațiile în care se vor organiza cele 9 competiții ale etapei regionale. Etapa națională va avea loc între 12 și 14 iunie la Miercurea Ciuc.

Informații suplimentare:

Inițiat în 2010 de Ministerul Educației, Concursul Național „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro -, este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiționale distincte (județeană, regională și națională) și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invită profesorii alături de elevii lor într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universități prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din școli și, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mișcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea țărilor democratice cu bune practici în domeniul educațional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiții, România a devenit anul trecut țara cu cea mai amplă mișcare de dezbateri din Europa”, susține International Debate Educational Association (IDEA).

Concursul Național „Tinerii Dezbat” ediția 2015 este sprijinit de: Radio România Cultural, HotNews, România Pozitivă, Think Outside The Box, Edu-news.ro și IQool.